Mjuk Äppelkaka
Mjuk Äppelkaka – Den perfekta glutenfria höstdesserten
Mjuk äppelkaka går hand i hand med tidiga höstdagar, varmare kläder och något rykande varmt att dricka till. Den här glutenfria kakan har en mjuk kakbotten, smörstekta äpplen i kanel och kardemumma och en knaprig topp med smuldeg och mandel.
Mjuk Äppelkaka med Vaniljsås – Ett måste för hösten
För att verkligen få ut det mesta av denna glutenfria mjuka äppelkaka, servera den med en krämig vaniljsås. Att värma kakan lite innan servering ger en extra dimension av njutning. Om du föredrar glass eller vispad grädde till, fungerar det också utmärkt som tillbehör.
Bakredskap för att baka den perfekta Mjuka Äppelkakan
För att göra smeten till denna saftiga äppelkaka rekommenderar jag att använda en köksassistent som enkelt tar hand om blandningen åt dig. Om du inte har en köksassistent fungerar en elvisp också bra. För att mortla kardemummakärnor till denna äppelkaka, är en mortel i granit ett utmärkt verktyg. Sådana finns bland annat här (reklamlänk).
Ingredienser för att baka Mjuk Äppelkaka
I min version av mjuk äppelkaka använder jag kikärtsmjöl, vilket ger kakan en härlig textur och är ett glutenfritt alternativ som finns i de flesta matbutiker. Om du inte hittar kikärtsmjöl, kan du istället använda majsmjöl. För att söta kakan använder jag björksocker, ett naturligt sötningsmedel som du kan hitta hos nätapotek. Du kan köpa björksocker här (reklamlänk).
Tips för att lyckas med Mjuk Äppelkaka
Om smeten ser klumpig ut efter att du tillsatt ägg och citron till smöret, oroa dig inte! Det är helt normalt och smeten går ihop fint när du tillsätter de torra ingredienserna. De små smörklumparna som kan uppstå bidrar faktiskt till en extra saftig kaka. 🙂 Kakan är mjuk när den kommer direkt från ugnen, så ge den en chans att kallna ordentligt om du vill få till fina rutor som håller ihop.
Skriv utMjuk Äppelkaka
- Total tid: 1h 10min
- Antal: 16 rutor 1x
Beskrivning
Mjuk Äppelkaka med vaniljsås – så gott ! 😊
Ingredienser
175 g rumsvarmt smör
180 g björksocker (2 dl) eller samma mängd vanligt strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
zest av 0,5 citron
30 g citronsaft (ca 0,5 citron)
3 st ägg
100 g kikärtsmjöl
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Fyllning
4 äpplen
2 msk smör
2 msk björksocker eller samma mängd vanligt strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
Smuldeg
50 g mandelmjöl
50 g smör
50 g björksocker eller samma mängd vanligt strösocker
50 g mandelspån (ca 1 dl)
Vaniljsås till servering
Instruktioner
Mixa ihop alla ingredienser till smuldegen förutom mandelspånen i en stavmixer med tillhörande behållare. Eller nyp ihop. Ställ in i kylen under tiden du gör kaksmet och äppelhack.
Kakan: Börja med att röra rumsvarmt smör och socker i en köksmaskin med paddel. Rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet för ett fluffigt resultat. Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan citronsaft och -skal och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Sikta kikärtsmjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten.
Fyll en form klädd med bakplåtspapper. Jag använder en kvadratisk som är 24×24 cm stor.
Skölj, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek tillsammans med kryddorna och sockret. Äpplena ska inte bli mosiga, endast mjuka något. Fördela sedan jämt över smeten i formen.
Ta ut smuldegen ur kylen och sprid smulet jämnt över kakan. Avsluta med att strö mandelspån på toppen.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kallna i formen innan du lyfter ut den.
För allra snyggast skurna kvadrater kan du låta den vila i kylen över natten och verkligen sätta sig. Då utvecklas dessutom smakerna ännu mer.
Skär upp i jämnstora kvadrater, 16 st om du bakar i lika stor form som jag, kvadratisk 24×24 cm.
Jättegod att servera med vaniljsås, glass eller grädde.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 40 min