Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mjuk Äppelkaka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 1h 10min
  • Antal: 16 rutor 1x

Beskrivning

Mjuk Äppelkaka med vaniljsås – så gott ! 😊


Ingredienser

Skala

175 g rumsvarmt smör
180 g björksocker (2 dl) eller samma mängd vanligt strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
zest av 0,5 citron
30 g citronsaft (ca 0,5 citron)
3 st ägg
100 g kikärtsmjöl
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Fyllning

4 äpplen
2 msk smör
2 msk björksocker eller samma mängd vanligt strösocker
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma

Smuldeg

50 g mandelmjöl
50 g smör
50 g björksocker eller samma mängd vanligt strösocker
50 g mandelspån (ca 1 dl)

Vaniljsås till servering


Instruktioner

Mixa ihop alla ingredienser till smuldegen förutom mandelspånen i en stavmixer med tillhörande behållare. Eller nyp ihop. Ställ in i kylen under tiden du gör kaksmet och äppelhack.

Kakan: Börja med att röra rumsvarmt smör och socker i en köksmaskin med paddel. Rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet för ett fluffigt resultat. Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan citronsaft och -skal och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.

Sikta kikärtsmjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten.

Fyll en form klädd med bakplåtspapper. Jag använder en kvadratisk som är 24×24 cm stor.

Skölj, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek tillsammans med kryddorna och sockret. Äpplena ska inte bli mosiga, endast mjuka något. Fördela sedan jämt över smeten i formen.

Ta ut smuldegen ur kylen och sprid smulet jämnt över kakan. Avsluta med att strö mandelspån på toppen.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Låt kallna i formen innan du lyfter ut den.

För allra snyggast skurna kvadrater kan du låta den vila i kylen över natten och verkligen sätta sig. Då utvecklas dessutom smakerna ännu mer.

Skär upp i jämnstora kvadrater, 16 st om du bakar i lika stor form som jag, kvadratisk 24×24 cm.

Jättegod att servera med vaniljsås, glass eller grädde.

  • Tid att förbereda: 30 min
  • Tid att laga: 40 min