Chokladmandelkaka med kaneltosca

Chokladmandelkaka med kaneltosca
En mysig och kryddig kaka som smakar som chokladmandlar med ett hint av kanel – en riktig ”till kaffet”-kaka om du frågar mig! Perfekt att bjuda på en mysig eftermiddag eller när du vill göra något extra men ändå enkelt. Den är glutenfri, saftig och har ett härligt knäckigt kaneltäcke på toppen. Hög mysfaktor utlovas!
Chokladmandelkaka med kaneltosca – nötig och naturligt glutenfri
Den här kakan bakas med mandelmjöl, vilket ger en nötig bas och gör kakan naturligt glutenfri. Det rumsvarma smöret rörs in i smeten istället för att smältas – ett enkelt knep som gör kakan riktigt saftig och mjuk. Ett måste till fikabordet!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Chokladmandelkaka med kaneltosca?
Till denna kakan behöver du en springform. (reklamlänk) Och en elvisp är super för att blanda ihop smeten jämnt och fluffigt, du hittar min favorit här. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Chokladmandelkaka med kaneltosca?
Här är några av mina go-to’s i skafferiet:
Mandelmjöl (reklamlänk)
Kokossocker – för en djupare, karamellig sötma. (reklamlänk)
Havremjöl – snällt mot magen och fluffigt resultat. (reklamlänk)
Valrhona kakao – min absoluta favoritkakao för chokladbak. (reklamlänk)

Tips för att lyckas med Chokladmandelkaka med kaneltosca
Havremjöl är superenkelt att göra själv! Mixa bara glutenfria havregryn i en matberedare tills du har ett fint mjöl. Det tar max en minut och du slipper köpa – dessutom blir det billigare och känns härligt hembakt.
Skriv ut
Chokladmandelkaka med kaneltosca
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Glutenfri chokladmandelkaka med kaneldoftande tosca 🍫
Ingredienser
170 g rumsvarmt smör
1,5 dl lönnsirap
1 dl mjölk
3 st rumsvarma ägg
250 g mandelmjöl (5 dl)
40 g kakao (1 dl)
0,5 msk kanel
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Kaneltosca
100 g smör
70 g kokossocker (1 dl)
1,5 msk havremjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel
0,5 msk kanel
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
Börja med att vispa rumsvarmt smör med elvisp några minuter, tills det mjuknar och blir luftigt.
Tillsätt lönnsirap och sedan äggen ett i taget, vispa emellan. Få inte panik att smeten spricker, de små smörklumparna kommer ge en saftig kaka.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ihop med äggsmeten.
Vänd slutligen ner mjölken.
Fyll en form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jag använder en rund som är 20 cm stor.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, eller tills den känns någorlunda fast (men inte färdiggräddad) på ytan. Under tiden kan du förbereda toscasmeten.
Blanda alla ingredienserna till toscan i en kastrull. Värm under omrörning tills väl blandat och smeten tjocknat.
Häll glasyren över kakan och bred försiktigt ut den i ett jämnt lager.
Flytta upp gallret till mitten av ugnen och grädda i ytterligare ca 15 minuter eller tills toscan fått fin färg.
Låt kallna och ta sedan ut från formen.