Vaniljkaka med färska hallon

Vaniljkaka med färska hallon
En enkel men extra piffig kaka att ställa fram på fikabordet! Den här vaniljkakan har en spröd mördegsbotten, en ljuvlig vaniljkräm och toppas med färska hallon – en oslagbar kombination av sött och syrligt.
Vaniljkaka med färska hallon – extra god vanilj såklart!
För att verkligen få fram den bästa vaniljsmaken rekommenderar jag att använda äkta vaniljpulver istället för vaniljsocker. Vaniljpulver består av malen vaniljstång och ger en djupare och mer naturlig smak som lyfter hela kakan.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Vaniljkaka med färska hallon?
En bra springform gör att kakan håller formen och blir enkel att ta ur formen efter gräddning. Här hittar du en riktigt bra variant (reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Vaniljkaka med färska hallon?
För en glutenfri och extra smakrik mördeg använder jag havremjöl. Det ger en fin konsistens och en mild, nötig smak. Här är mitt favorit havremjöl (reklamlänk).
För sötning använder jag björksocker, som ger en fin sötma utan att påverka blodsockret lika mycket som vanligt socker. Du hittar björksocker här (reklamlänk).

Tips för att lyckas med vaniljkrämen i vaniljkakan
När du gör vaniljkrämen är det viktigt att den bara sjuder, inte kokar – annars riskerar du att få äggröra istället för en len och krämig vaniljfyllning. Värm den långsamt tills du ser den första bubblan komma upp till ytan – det är då majsstärkelsen aktiveras och krämen tjocknar ordentligt.
Skriv ut
Vaniljkaka med färska hallon
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
Hallon och vanilj i en härlig harmoni 🙂
Ingredienser
Mördegsbotten
40 g äggulor (2 st)
90 g björksocker, sötströ eller vanligt strösocker (1 dl)
80 g havremjöl (1,5 dl)
1,5 tsk bakpulver
110 gram smör, rumstempererat
0,5 tsk salt
Vaniljkräm
200 g valfri mjölk (2 dl)
34 g björksocker eller vanligt socker (knappt 0,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
40 g äggula (2 st)
20 g majsstärkelse (knappt 0,5 dl)
Färska hallon
Florsocker
Instruktioner
Kaka
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.
Vänd ner mjöl, bakpulver och salt och sedan smöret lite i taget tills du har en jämnt blandad deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Pressa sedan ut degen jämnt i en springform, 20 cm stor. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, tills gyllene.
Vaniljkräm
Koka upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull.
Vispa ihop resterande socker med majsstärkelse, vaniljpulver och äggulor till en slät kräm.
Vispa ner mjölkblandningen i ägguleblandningen under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning på spisen tills krämen tjocknar. Krämen ska inte koka, men låt en bubbla komma upp till ytan. Detta för att aktivera stärkelsen så att krämen tjocknar ordentligt.
Ta av från värmen och låt kallna. Lägg plastfilm över (pressa mot ytan) så inte ett skinn bildas.
Bred eller spritsa sedan på den kallnade kakan och toppa med färska hallon och pudrat florsocker.