Beskrivning
Hallon och vanilj i en härlig harmoni 🙂
Ingredienser
Mördegsbotten
40 g äggulor (2 st)
90 g björksocker, sötströ eller vanligt strösocker (1 dl)
80 g havremjöl (1,5 dl)
1,5 tsk bakpulver
110 gram smör, rumstempererat
0,5 tsk salt
Vaniljkräm
200 g valfri mjölk (2 dl)
34 g björksocker eller vanligt socker (knappt 0,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
40 g äggula (2 st)
20 g majsstärkelse (knappt 0,5 dl)
Färska hallon
Florsocker
Instruktioner
Kaka
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.
Vänd ner mjöl, bakpulver och salt och sedan smöret lite i taget tills du har en jämnt blandad deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Pressa sedan ut degen jämnt i en springform, 20 cm stor. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, tills gyllene.
Vaniljkräm
Koka upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull.
Vispa ihop resterande socker med majsstärkelse, vaniljpulver och äggulor till en slät kräm.
Vispa ner mjölkblandningen i ägguleblandningen under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning på spisen tills krämen tjocknar. Krämen ska inte koka, men låt en bubbla komma upp till ytan. Detta för att aktivera stärkelsen så att krämen tjocknar ordentligt.
Ta av från värmen och låt kallna. Lägg plastfilm över (pressa mot ytan) så inte ett skinn bildas.
Bred eller spritsa sedan på den kallnade kakan och toppa med färska hallon och pudrat florsocker.