Upp- och ner ananaskaka

Upp- och ner ananaskaka
När jag pluggade bakeri i Schweiz så bakade vi mååånga retroklassiker. Men grejen är ju att de teknikerna som används i de bakverken är ju detsamma som i alla moderna kuliga bakverk vi gör idag. Hursom ibland är ändå retrobakverket det mest charmiga – och just så kände jag när jag bakade denna ananaskaka. Perfekt för dig som älskar en saftig och smakrik dessert med en exotisk touch av ananas.
Upp- och ner ananaskaka – söt och saftig ananas
Ananasens naturliga sötma och saftighet gör den till en drömkombination tillsammans med vispad kokosgrädde eller glass. Jag väljer att söta kakan med en mix av björksocker och kokossocker – och kombinationen av kikärtsmjöl och mandelmjöl ger perfekt balans. Kikärtsmjölet bidrar till att hålla ihop kakan, medan mandelmjölet ger en härlig fluffighet och saftighet. Resultatet är en härligt luftig upp- och ner ananaskaka som smakar himmelskt.

Vilka bakredskap behöver jag för att baka upp- och ner ananaskaka?
För att få till en perfekt form på kakan använder jag en favorit-springform, som du hittar här (reklamlänk). Denna form är idealisk för att få en jämn och stabil kaka som är lätt att servera.

Vilka ingredienser behöver jag för att baka upp- och ner ananaskaka?
Kokossocker är en naturlig sötning som du kan hitta i välsorterade matbutiker, men om det skulle vara slut i hyllorna kan du beställa det enkelt här (reklamlänk). Björksocker finns vanligtvis endast på nätapotek, och du kan klicka hem det här (reklamlänk).

Tips för att lyckas med den perfekta Ananaskakan
När kakan har gräddats i cirka 30 minuter, placera en plåt några snäpp högre upp i ugnen och låt kakan grädda klart. Det här tipset är perfekt när kakan redan fått fin färg men behöver lite extra tid för att bli genomgräddad. Om du serverar kakan med vispad kokosgrädde, rekommenderar jag Garants kokosgrädde – låt den gärna stå i kylen över natten för att få till en fast och fluffig konsistens.
Skriv ut
Upp- och ner ananaskaka
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Upp- och ner ananaskaka – Perfekt för dig som älskar en saftig och smakrik dessert med en exotisk touch av ananas.
Ingredienser
1 burk inlagda ananasringar à 565g
50 g smör
90 g björksocker eller vanligt strösocker (1 dl)
130 g kikärtsmjöl (2 dl)
50 g mandelmjöl (1 dl)
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
75 g mjölk (0,75 dl)
50 g (0,5 dl) ananasjuicen från konserven
50 g (0,5 dl) gräddfil
0,5 tsk vaniljpulver
115 g rumsvarmt smör
90 g björksocker eller vanligt strösocker (1 dl)
70 g kokossocker eller brunt farinsocker (1 dl)
2 rumsvarma ägg
Eventuellt överbliven ananas, upphackad i mindre bitar
Vispad kokosgrädde
1 förp kylskåpskall kokosgrädde à 250 ml
1 msk lönnsirap
0,5 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg hushållspapper på en plåt placera ut ananasringarna. Ta ytterligare hushållspapper ovanpå och pressa försiktigt ut vätskan.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Låt pappret vara kvar runtom utanför formen, för att fånga upp ifall det smälta smöret du strax ska hälla i botten skulle rinna ut.
Smält smöret på låg värme i en kastrull och häll i botten på springformen, borsta med en pensel försiktigt upp på kanterna. Strö björksockret ovanpå i ett jämnt lager. Placera sedan ananasringarna ovanpå. Jag tycker det blir fint med en hel i mitten och sedan halverade ringar runtom.
Ta en liten tallrik och pressa försiktigt ovanpå, lyft sedan av.
Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda mjölk, ananasjuice och gräddfil med varann i en annan skål.
Vispa smör och socker med elvisp till ljust och fluffigt. Addera ett ägg i taget och vispa ihop däremellan.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna med mjölkblandningen i smeten, i omgångar och varvat med varann. Vänd ihop till en jämn smet. Vänd ner upphackad ananas som blivit över.
Häll smeten över ananaslagret i springformen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Placera sedan en plåt ett par snäpp högre upp (för att kakan inte ska bli för mörk) och grädda ytterligare 15-30 minuter. Kakan är klar när du provar med en sticka i mitten och den inte blir kladdig.
Låt kallna helt, skär försiktig med en matkniv runt kanterna. Lossa springformen och vänd sedan kakan upp och ner vid servering.
Vispa kokosgrädden fast ihop med lönnsirap och vaniljpulver och servera till. Det bli också gott med vanlig vispgrädde eller glass.