Beskrivning
Upp- och ner ananaskaka – Perfekt för dig som älskar en saftig och smakrik dessert med en exotisk touch av ananas.
Ingredienser
1 burk inlagda ananasringar à 565g
50 g smör
90 g björksocker eller vanligt strösocker (1 dl)
130 g kikärtsmjöl (2 dl)
50 g mandelmjöl (1 dl)
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
75 g mjölk (0,75 dl)
50 g (0,5 dl) ananasjuicen från konserven
50 g (0,5 dl) gräddfil
0,5 tsk vaniljpulver
115 g rumsvarmt smör
90 g björksocker eller vanligt strösocker (1 dl)
70 g kokossocker eller brunt farinsocker (1 dl)
2 rumsvarma ägg
Eventuellt överbliven ananas, upphackad i mindre bitar
Vispad kokosgrädde
1 förp kylskåpskall kokosgrädde à 250 ml
1 msk lönnsirap
0,5 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg hushållspapper på en plåt placera ut ananasringarna. Ta ytterligare hushållspapper ovanpå och pressa försiktigt ut vätskan.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Låt pappret vara kvar runtom utanför formen, för att fånga upp ifall det smälta smöret du strax ska hälla i botten skulle rinna ut.
Smält smöret på låg värme i en kastrull och häll i botten på springformen, borsta med en pensel försiktigt upp på kanterna. Strö björksockret ovanpå i ett jämnt lager. Placera sedan ananasringarna ovanpå. Jag tycker det blir fint med en hel i mitten och sedan halverade ringar runtom.
Ta en liten tallrik och pressa försiktigt ovanpå, lyft sedan av.
Blanda de torra ingredienserna med varandra. Blanda mjölk, ananasjuice och gräddfil med varann i en annan skål.
Vispa smör och socker med elvisp till ljust och fluffigt. Addera ett ägg i taget och vispa ihop däremellan.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna med mjölkblandningen i smeten, i omgångar och varvat med varann. Vänd ihop till en jämn smet. Vänd ner upphackad ananas som blivit över.
Häll smeten över ananaslagret i springformen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter. Placera sedan en plåt ett par snäpp högre upp (för att kakan inte ska bli för mörk) och grädda ytterligare 15-30 minuter. Kakan är klar när du provar med en sticka i mitten och den inte blir kladdig.
Låt kallna helt, skär försiktig med en matkniv runt kanterna. Lossa springformen och vänd sedan kakan upp och ner vid servering.
Vispa kokosgrädden fast ihop med lönnsirap och vaniljpulver och servera till. Det bli också gott med vanlig vispgrädde eller glass.