Toscakaka med saffran och apelsin
Toscakaka med saffran och apelsin
Denna toscakaka med saffran och apelsin är en dröm för alla som älskar juliga smaker. Smörig, krispig och fylld med den perfekta kombinationen av saffran och apelsin. Kakan smälter i munnen och är så god att den garanterat blir en ny favorit på fikabordet.
Toscakaka med saffran och apelsin – smakkompisar på hög nivå
Saffran och apelsin är verkligen ett smakpar i världsklass. Tillsammans med den klassiska smöriga och knapriga toscatoppingen blir detta en kaka som känns lyxig och samtidigt enkel att göra. Den mjuka kakan kombinerad med den knapriga toscan är en fullträff för både stora och små.
Vad behöver jag för bakredskap för att baka Toscakaka med saffran och apelsin?
För att göra denna kaka använder jag en springform, som är perfekt för att få till den rätta formen och gräddningen. Jag har tipsat om min favorit-springform tidigare – den hittar du här (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Toscakaka med saffran och apelsin?
För att hålla kakan hälsosammare använder jag björksocker och kokossocker istället för vanligt vitt socker.
Björksocker hittar du här (reklamlänk) och kokossocker hittar du här (reklamlänk).
Tips för att laga den bästa Toscakakan med saffran och apelsin
Denna kaka är ljuvlig att äta som den är, men om du vill göra den ännu lyxigare passar den fantastiskt bra tillsammans med en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass. Perfekt för julens alla fikastunder!
Skriv utToscakaka med saffran och apelsin
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
En dröm att baka i juliga tider – Toscakaka med saffran och apelsin!
Ingredienser
100 g smör
2 ägg
90 g björksocker eller samma mängd vanligt strösocker (1 dl)
83 g (1,5 dl) havremjöl
1 tsk bakpulver
50 g valfri mjölk (0,5 dl)
1 pkt saffran
Apelsintosca
100 g smör
70 g kokossocker (1 dl)
1,5 msk havremjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel
Zest av 1 apelsin
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform, 20 cm i diameter. Smörj kanterna med lite smör.
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och björksocker ljust och pösigt. Vänd ner havremjöl och bakpulver, sedan den smälta smörblandningen och saffranet.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Under tiden kan du förbereda toscasmeten.
Blanda alla ingredienserna till toscan i en kastrull, förutom rivet apelsinzest. Värm under omrörning tills väl blandat och smeten tjocknat. Riv över apelsinzest och vänd ner.
Häll glasyren över kakan och bred försiktigt ut den i ett jämnt lager.
Flytta upp gallret till mitten av ugnen och grädda i ytterligare ca 15 minuter eller tills toscan fått fin färg.
Låt svalna något och ta sedan ut från formen.