Somrig mazarintårta

Somrig mazarintårta
En enkel tårta som du rör ihop i få steg, och sedan toppar med grädde och precis de goda bär och frukter som du tycker om. Saftig, sött och gott – allt man vill ha i en tårta! Det bästa med denna mazarintårta är att den är lika enkel att göra som den är imponerande att servera.
Somrig mazarintårta – perfekt för sommarfesten
Botten är perfekt att förbereda och sedan kan du toppa den vid servering eller samma morgon som den ska ätas. Perfekt när du ska vara värd och redan har massa saker på to-do listan. Jag brukar göra botten dagen innan för att spara tid och stressa mindre på själva festdagen.
Jag använder en kombo av färska jordgubbar och nektariner, som jag tycker lirar så gott med varandra. Speciellt i kombo med rivet lime på toppen.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Somrig mazarintårta?
En elvisp och en springform är de enda redskap som krävs för att få till denna kladdkaka. Elvispen är för att vispa ner smöret i smeten, och för att vispa upp grädden till topping. Och springformen logiskt nog för att kunna grädda kakan 😉 Bra att veta är att jag använder en något mindre springform än standard, på 20 cm. Det går att använda en större men då får du en tunnare botten och därmed gräddas den snabbare klart.
Vad behöver jag för ingredienser för att baka Somrig mazarintårta?
Istället för vanlig mandelmassa använder jag här en kombo av mandelmjöl och lönnsirap. Smaka av smeten, och tillsätt lite extra lönnsirap om du vill ha den sötare. Mandelmjölet ger en lätt och luftig textur medan lönnsirapen tillför en subtil sötma som inte blir överväldigande.
För den som gillar variation, andra goda smakkombinationer att toppa tårtan med är passionsfrukt och färsk mango, klassikern blåbär och hallon eller körsbär och riven vit eller mörk choklad.

Tips när du bakar Somrig mazarintårta
Tänk på att använda rumsvarmt smör när du gör botten. Snabbaste sättet att få kallt smör rumsvarmt är att hyvla upp det med osthyvel. De tunna smörskivorna blir snabbt rumsvarma 🙂 För snyggt uppskurna bitar – använd en vass kniv och skölj den ett par gånger mellan att du skär upp. Då får du mindre kladdiga kanter och snygga tårtbitar.
Skriv ut
Somrig mazarintårta
- Total tid: Ca 1 h
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
En riktigt härlig och enkel dessert att bjuda på till sommarfesten!
Ingredienser
200 g mandelmjöl (4 dl)
140 g lönnsirap (1 dl)
150 g rumsvarmt smör
3 ägg
14 g havremjöl (0,25dl)
2 dl vispgrädde
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 msk lönnsirap
Färska jordgubbar (1 näve – spara resten av kartongen till servering)
Skivade nektariner (2 st)
Limezest av 1 lime
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Rör ihop mandelmjöl med lönnsirap. Vispa med smöret tills krämigt. Rör ner ett ägg i taget. Vänd ner mjölet.
Häll smeten i smord form med bakplåtspapper i botten, 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Kakan ska ha fått lite färg på ytan. Låt svalna.
Vispa grädden med lönnsirap och vaniljpulver. Bred eller spritsa på kakan. Garnera med skivade jordgubbar och nektariner. Avsluta med att riva över lime.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 25 min