Semmelrulltårta

Semmelrulltårta – en snabb variant av semla
Om du älskar semlor men vill ha något snabbare och lite roligare att baka, då är denna semmelrulltårta ett måste! Samma fantastiska smaker av mandel, kardemumma och grädde – men i ett format som är både enkelt att rulla ihop och servera. Dessutom blir den som en liten bakelse, perfekt till fikastunden eller som dessert.
Semmelrulltårta med hackade mandlar och citronskal
För att ge denna glutenfria semmelrulltårta en extra dimension har jag adderat hackade mandlar och citronskal. Mandlarna ger ett härligt crunch, och citronskalet lyfter fram smakerna och gör bakverket ännu friskare och fräschare. En riktig vinnare för dig som gillar en ny twist på klassiska smaker!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Semmelrulltårta?
För att lyckas med denna glutenfria rulltårta är en bra elvisp nästan ett måste! Det gör det enkelt att få till en luftig smet och perfekt vispad grädde. Jag kan verkligen rekommendera denna elvisp (reklamlänk) som jag själv har använt i flera år – prisvärd och riktigt bra!

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Semmelrulltårta?
För att få den äkta semmelsmaken använder jag mandelmassa, och min favorit är ”Lyx” från märket Odense. Den har högre mandelhalt än många andra sorter, vilket ger en fylligare och mer naturlig smak. Perfekt för att få till den rätta balansen mellan sötma och mandel!

Så gör du den godaste och fluffigaste Semmelrulltårtan
För att få den bästa konsistensen och de vackraste skivorna är det ett riktigt bra knep att låta rulltårtan vila i kylen i minst 30 minuter innan du skär upp den. Då hinner fyllningen sätta sig, och du får snygga skivor som är lättare att servera.
Hoppas du testar och njuter av varje tugga! 😍
Skriv ut
Semmelrulltårta
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
Semla + rulltårta = riktig kärlek 😍
Ingredienser
3 ägg
135 g björksocker, sötströ eller vanligt strösocker (1,5 dl)
50 g mandelmjöl (1 dl)
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
0,75 dl mandelspån
Till bakplåtspappret
2 msk björksocker, sötströ eller vanligt strösocker att strö på kakan efter gräddning
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
Fyllning
1,5 dl vatten
1 nypa flingsalt
300 g Mandelmassa (jag använder Odense lyxmandelmassa)
1 dl grovt hackade mandlar
finrivet skal av 1 citron
Till servering
3 dl vispad grädde
Rostade mandelspån
Instruktioner
Värm ugnen till 225°C.
Mortla kardemummakärnorna, både för botten och bakplåtspappret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mandelmjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten tillsammans med 1 tsk mortlad kardemumma.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och strö över mandelspån. Grädda ca 5 minuter i mitten av ugnen. Passa så den inte bränns.
Ta ut och låt svalna ett par minuter på galler. Blanda under tiden resten av kardemumman med sockret för bakplåtspappret.
Strö kardemummasockret jämnt över kakan. Lägg
ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp och ner Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
Koka upp vattnet för fyllningen och ta av från värmen, tillsätt saltet.
Riv mandelmassan grovt och vispa mandelmassan till en jämn bredbar smet (tillsätt lite vatten i taget). Hacka mandlarna grovt.
Bred fyllningen på kakan, strö över hackade mandlar och riv citronzest över. Rulla ihop.
Låt rulltårtan vila i kylskåpet i minst 30 min.
Vispa grädden och fyll en spritspåse. Skiva upp rulltårtan och spritsa grädde på snittytan. Strö över mandelspån.