Beskrivning
Semla + rulltårta = riktig kärlek 😍
Ingredienser
3 ägg
135 g björksocker, sötströ eller vanligt strösocker (1,5 dl)
50 g mandelmjöl (1 dl)
4 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
0,75 dl mandelspån
Till bakplåtspappret
2 msk björksocker, sötströ eller vanligt strösocker att strö på kakan efter gräddning
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
Fyllning
1,5 dl vatten
1 nypa flingsalt
300 g Mandelmassa (jag använder Odense lyxmandelmassa)
1 dl grovt hackade mandlar
finrivet skal av 1 citron
Till servering
3 dl vispad grädde
Rostade mandelspån
Instruktioner
Värm ugnen till 225°C.
Mortla kardemummakärnorna, både för botten och bakplåtspappret.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mandelmjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten tillsammans med 1 tsk mortlad kardemumma.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och strö över mandelspån. Grädda ca 5 minuter i mitten av ugnen. Passa så den inte bränns.
Ta ut och låt svalna ett par minuter på galler. Blanda under tiden resten av kardemumman med sockret för bakplåtspappret.
Strö kardemummasockret jämnt över kakan. Lägg
ett bakplåtspapper ovanpå och vänd upp och ner Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
Koka upp vattnet för fyllningen och ta av från värmen, tillsätt saltet.
Riv mandelmassan grovt och vispa mandelmassan till en jämn bredbar smet (tillsätt lite vatten i taget). Hacka mandlarna grovt.
Bred fyllningen på kakan, strö över hackade mandlar och riv citronzest över. Rulla ihop.
Låt rulltårtan vila i kylskåpet i minst 30 min.
Vispa grädden och fyll en spritspåse. Skiva upp rulltårtan och spritsa grädde på snittytan. Strö över mandelspån.