Semmelkladdkaka – utan gluten, ägg eller vitt strösocker (!)
Som den godaste mitten-delen av en klassisk semla kan man beskriva denna semmel-kladdkaka – kan det till och med vara godare än originalet?! Dessutom en snabb-variant då den tar sådär en kvart att sno ihop och sedan en kvart i ugnen – i jämförelse med bullar som ska jäsas, bakas, svalna, fyllas.
Skriv utSemmelkladdkaka – utan gluten, ägg eller vitt strösocker (!)
- Total tid: 30 min
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
Som den godaste mitten-delen av en klassisk semla kan man beskriva denna semmel-kladdkaka – kan det till och med vara godare än originalet?! Dessutom en snabb-variant då den tar sådär en kvart att sno ihop och sedan en kvart i ugnen – i jämförelse med bullar som ska jäsas, bakas, svalna, fyllas.
Ingredienser
12 färska dadlar
1,5 tsk kardemummakärnor
150 g mandelmjöl
0,75 dl valfri mjölk
0,5 dl lönnsirap
1 msk vaniljextrakt
0,5 tsk salt
1 dl kokosolja
Dekoration
2 dl vispgrädde
1 näve rostade mandelflarn
sukrin melis eller vanligt florsocker
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Mortla kardemummakärnor.
Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.
Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter (spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med kokosolja). Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt kallna.
Pudra över sukrin melis eller vanligt florsocker och spritsa sedan vispad grädde på kakan. Avsluta med att strö över rostade mandelspån.
Noteringar
Förvara i kyl.
- Tid att förbereda: 15 min
- Tid att laga: 15 min