Beskrivning
Som den godaste mitten-delen av en klassisk semla kan man beskriva denna semmel-kladdkaka – kan det till och med vara godare än originalet?! Dessutom en snabb-variant då den tar sådär en kvart att sno ihop och sedan en kvart i ugnen – i jämförelse med bullar som ska jäsas, bakas, svalna, fyllas.
Ingredienser
0,5 dl mandelsmör
6 färska och urkärnade dadlar
1,5 tsk kardemummakärnor
150 g mandelmjöl
1,5 dl valfri mjölk
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
1 dl kokosolja
Dekoration
2 dl vispgrädde
1 näve rostade mandelflarn
sukrin melis eller vanligt florsocker att pudra över
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Mortla kardemummakärnor.
Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.
Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter (spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med kokosolja).
Grädda i mitten av ugnen i ca 17-18 minuter. Låt kallna.
Pudra över sukrin melis eller vanligt florsocker och spritsa sedan vispad grädde på kakan. Avsluta med att strö över rostade mandelspån.
Noteringar
Förvara i kyl.
- Tid att förbereda: 15 min
- Tid att laga: 15 min