Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Semmelkladdkaka – utan gluten, ägg eller vitt strösocker (!)


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 30 min
  • Antal: 10 bitar 1x

Beskrivning

Som den godaste mitten-delen av en klassisk semla kan man beskriva denna semmel-kladdkaka – kan det till och med vara godare än originalet?!  Dessutom en snabb-variant då den tar sådär en kvart att sno ihop och sedan en kvart i ugnen – i jämförelse med bullar som ska jäsas, bakas, svalna, fyllas.


Ingredienser

Skala

12 färska dadlar

1,5 tsk kardemummakärnor

150 g mandelmjöl

0,75 dl valfri mjölk

0,5 dl lönnsirap

1 msk vaniljextrakt

0,5 tsk salt

1 dl kokosolja

Dekoration

2 dl vispgrädde

1 näve rostade mandelflarn

sukrin melis eller vanligt florsocker


Instruktioner

Värm ugnen till 175 grader.

Mortla kardemummakärnor.

Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare till en jämn smet.

Bred ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter (spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med kokosolja). Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt kallna.

Pudra över sukrin melis eller vanligt florsocker och spritsa sedan vispad grädde på kakan. Avsluta med att strö över rostade mandelspån.

Noteringar

Förvara i kyl.

  • Tid att förbereda: 15 min
  • Tid att laga: 15 min