Pepparkaksmums
Pepparkaksmums
Vår allas favorit kärleksmums i en julig outfit! Mjuk pepparkaka i botten med ett ljuvligt chokladtäcke ovanpå – mums!
Älskar du kärleksmums? Då kommer du att älska pepparkaksmums! Här får den klassiska kärleksmumskakan en julig touch med mjuk pepparkaka som bas och ett härligt chokladtäcke ovanpå. Perfekt att baka under julen och en riktig höjdare på fikabordet.
Pepparkaksmums – en julig favorit
Den mjuka pepparkakan får sin karakteristiska kryddiga smak från klassiska pepparkakskryddor. Konsistensen påminner om kärleksmums, men smaken är allt annat än vardaglig – den är fylld av julens kryddor. Istället för en söt glasyr väljer jag att göra en chokladganache, vilket ger en djupare chokladsmak och en mindre söt yta, perfekt för pepparkaksmums!
Vilka bakredskap behöver jag för att baka Pepparkaksmums?
För att baka perfekta pepparkaksmums använder jag en favoritbakform som gör det enkelt att få rutformade bitar. Om du vill ha samma smidiga resultat kan du hitta min favoritform här (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Pepparkaksmums?
För att söta dessa pepparkaksmums använder jag björksocker, ett alternativ till vitt socker. Björksocker är perfekt för dig som vill undvika raffinerat socker och ändå få en söt och god kaka. Det finns att beställa online, till exempel här (reklamlänk).
Tips för att lyckas med de bästa Pepparkaksmumsen
Mitt bästa tips är att börja med ganachen, eftersom den behöver svalna och tjockna i rumstemperatur innan den är redo att bre över kakan. Om du gör den samtidigt som kakan gräddas, hinner ganachen få den perfekta bredbara konsistensen lagom tills kakan är klar och har svalnat.
Skriv utPepparkaksmums
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Pepparkaksmums – Hej Julkänsla !
Ingredienser
Kaka
150 g smör
1,5 dl valfri mjölk
3 ägg
225 g björksocker (2,5 dl) eller samma mängd vanligt strösocker eller sötströ
206 g havremjöl (3,75 dl)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk pepparkakskryddor
1 msk fiberhusk
2 nypor salt
Glasyr
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Riven kokos
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, 24x 24 cm.
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt mjölken så att det svalnar.
Vispa ägg och björksocker ljust och pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med slickepott. Tillsätt mjölkblandningen och vänd ihop tills väl blandat. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 30-35 minuter. Kolla kakan med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan kallna.
Lägg grovt hackad mörk choklad i en bunke. Koka upp vispgrädde i en kastrull och slå över chokladen. Vänta ca 1 minut och rör sedan till en slät kräm. Låt svalna innan du brer den över kakan, så den hinner bli mer krämig.
Avsluta med att strö kokos över hela kakan.