Pappas Nöttoppar
Pappas Nöttoppar – Glutenfria hasselnötskakor med choklad
Nöttoppar är en klassisk och underskattad godsak som förtjänar mer uppmärksamhet. Kombinationen av hasselnötter och mörk choklad är verkligen oslagbar, och dessa glutenfria nöttoppar är ett bevis på det. Om du, precis som jag, älskar smaken av nötter och choklad, kommer du att bli förälskad i dessa härligt knäckiga och segmjuka kakor.
Pappas Nöttoppar – En familjefavorit
Jag har döpt dessa till ”Pappas Nöttoppar” eftersom de var min pappas absoluta favoritkaka. Trots att han inte var särskilt förtjust i fika och sötsaker i allmänhet – men en nöttopp gick alltid hem. De är perfekta för alla som vill ha något gott till kaffet. Med en bas av hasselnötsmjöl, sötade med kokossocker och doppade i mörk choklad, är dessa kakor perfekta för fikat.
Vilka bakredskap behöver jag för att baka Pappas Nöttoppar?
För att få till det perfekta hasselnötsmjölet behöver du en kraftfull matberedare. Om du använder matberedare ofta och vill ha en riktigt pålitlig maskin, kan du kolla in min favorit här (reklamlänk). Den gör jobbet smidigt och snabbt. Det finns också ett billigare alternativ som jag rekommenderar här. (reklamlänk)
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Pappas Nöttoppar?
Till skillnad från det klassiska receptet så använder jag kokossocker för att ge nöttopparna en djupare och mer karamellig smak. Du kan hitta kokossocker här (reklamlänk). För chokladen föredrar jag att använda en riktigt bra mörk choklad för att verkligen lyfta smaken. En choklad som jag ofta bakar med hittar du här (reklamlänk).
Så lagar du extra goda Pappas Nöttoppar!
Efter att du har doppat nöttopparna i mörk choklad är det viktigt att låta dem stelna på bakplåtspapper. Om du placerar dem direkt på en plåt eller ett galler finns risken att de fastnar, vilket kan förstöra deras härliga yta. För att snabba på processen kan du ställa in kakorna i kylskåpet en stund – då stelnar chokladen snabbt och du kan njuta av dina nöttoppar på nolltid.
Skriv utPappas Nöttoppar
- Total tid: ca 48min
- Antal: 20 st 1x
Beskrivning
Låt oss baka nöttoppen oftare – denna enkla men så megagoda kaka. 🌰❣️
Ingredienser
50 g smör
200 g hela hasselnötter
70 g kokossocker (1 dl)
1 ägg
Hela hasselnötter till dekoration
100–150 g mörk choklad
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret i en kastrull på medel- till låg värme.
Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl i matberedare.
Blanda med det smälta smöret, kokossocker och ägg.
Sätt en hasselnöt i varje topp.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 15-18 minuter eller tills gyllene.
Låt kallna på plåten.
Smält den mörka choklad och doppa botten på varje nöttopp. Ställ tillbaka på plåten med bakplåtspapper och låt stelna i kyl.
Klicka ut massan på en plåt med bakplåtspapper, använd två skedar, och forma sedan smeten med fingrarna till toppar.
- Tid att förbereda: 0,5 h
- Tid att laga: 15-18 min