Morotskakor
Morotskakor
Som klassisk morotskaka men i kakformat. Går lika bra att baka med ägg, men chiafrön är ett toppenalternativ för allergiker – eller om äggen skulle vara slut hemma.
Morotskakor med Kanel och Cream Cheese
Här kombineras alla goda smaker i morotskaka – kanel, morötter, cream cheese – och jag tycker även om att addera lime och valnötter för lite fräschör och tuggmotstånd. Lime ger en fräsch syrlighet som balanserar den söta kakan, medan valnötterna ger ett härligt crunch.
Vad behöver jag för bakredskap för att baka Morotskakor?
Dessutom krävs det knappast några specialredskap för att baka dessa. Om något skulle jag satsa på en glasskopa för att få jämnt fördelade kakor i storlek, samt en sprits med rundtyll om du vill få till tjusig spritsning. Jag använder en rundtyll som är 10 mm stor. Har du inte detta går det lika bra att bre frostingen på kakorna.
Vad behöver jag för ingredienser för att baka Morotskakor?
Som nämnt använder jag chiafrön som först fått svälla i vatten istället för ägg. Detta går bra att ersätta med 1 st ägg om du hellre föredrar det, eller inte har chiafrön hemma. Annars är det en bra grej om du eventuellt ska baka till en äggallergiker 🙂
Tips när du bakar Morotskakor!
Låt kakorna kallna helt innan du spritsar på frostingen. Annars riskerar denna att smälta och leda till ett mindre haveri 😉
Morotskakor
- Total tid: ca 40 min
- Antal: 8–10 st 1x
Beskrivning
De godaste Morotskakorna med extra piff 🥕✨
Ingredienser
100 g smör
90 g kokossocker (ca 1,5 dl)
1 chiaägg – 1 msk chiafrön som fått svälla i 3 msk kallt vatten 15 minuter (ersätter ägg)
2 st morötter – i vikt ca 280 g
180 g (glutenfritt) havremjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk maizena
30 g (glutenfria) havregryn (1 dl)
1 tsk kanel
Frosting
150 g Philadelphia färskost
1/2 pkt kokosgrädde som stått i kyl över natten 0,5 tsk vaniljpulver
1 msk lönnsirap
1 näve grovhackade valnötter
Zest av 1 lime
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader.
Rör ihop smält smör och socker. Rör ner chiaägget för hand. Riv morötterna grovt och rör ner.
Tillsätt de torra ingredienserna. Rör ihop tills det precis blir en jämnt smet.
Använd en glasskopa eller två skedar och klicka ut kakor på en plåt, ca 8-10 st.
Platta till med fuktade händer då de inte flyter ut så mycket under gräddning.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt kallna helt.
Vispa ihop ingredienserna för frostingen. Bred eller spritsa på kakorna. Jag använder en rundtyll, 10 mm stor, och spritsar som en spiral inifrån och ut på kakorna. Avsluta med att toppa med lite grovhackade valnötter och rivet limezest.
Förvaras i lufttät burk i kyl.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 10 min