Mjuk nötkaka med kanel, äpple och banan

Mjuk nötkaka med kanel, äpple och banan
En rustik men saftig favoritkaka som levererar mer smak än vad den kanske visar utseendemässigt. Perfekt till kaffet eller som ett mysigt fikabröd till helgfrukosten. Smakerna av kanel, torkad frukt och nötter blir en riktigt fin kombination – både varm, rund och fruktigt frisk.
Mjuk nötkaka med kanel, äpple och banan – så saftig och god
Torkat äpple och banan ger inte bara naturlig sötma, utan också en syrlig balans som gör kakan extra smakrik. Keso och kokosolja ser till att kakan håller sig saftig i flera dagar. Tillsammans med kanel, hasselnötter och havremjöl får du en mjuk kaka som både känns rustik och lyxig.

Vad behöver jag för bakredskap för att göra Mjuk nötkaka med kanel, äpple och banan?
Ett tips är att använda en elvisp – det gör det lätt att blanda ihop alla ingredienser till en jämn och fluffig smet (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Mjuk nötkaka med kanel, äpple och banan?
Kokosolja – jag föredrar smakneutral så den inte tar över smakerna i kakan. (reklamlänk)
Havremjöl – ett fint glutenfritt alternativ som gör kakan lätt och saftig. Du kan också enkelt göra eget genom att mixa havregryn till mjöl i en matberedare eller blender. (reklamlänk)

Så lyckas du med Mjuk nötkaka – mina bästa tips
För att få fina och jämna bitar av kakan, låt den svalna helt innan du skär upp den. För allra snyggast resultat: låt den först svalna på galler i rumstemperatur och därefter stå i kylen över natten. Då sätter sig smakerna ännu bättre – och du får den där härliga mjuka konsistensen som bara blir bättre dag två.
Skriv ut
Mjuk nötkaka med kanel, äpple och banan
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Mjuk nötkaka – Perfekt till kaffet
Ingredienser
200 g kokosolja
1,5 dl lönnsirap
250 g keso
2 ägg
125 g hasselnötsmjöl eller mandelmjöl (ca 2 dl)
80 g torkade äppelklyftor
150 g torkad banan
4 msk aprikosmarmelad
110 g havremjöl (2 dl)
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa en kakform, ca 1,5 liter.
Rör ihop smält kokosolja och lönnsirap. Tillsätt keso och äggulorna ett i taget. Spara äggvitorna.
Vänd ner nötmjölet, ihop med hackad torkad frukt. Tillsätt sedan apelsinmarmelad, mjöl, bakpulver och kanel.
Vispa äggvitor till hårt skum och vänd ner. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills gyllene och en sticka är torr när du testar i mitten.