Mjuk mandelkaka med saffran
Mjuk mandelkaka med saffran
En julkaka i fancy outfit – perfekt att ställa fram på bordet till adventsfikat du bjudit in till. Mjuk mandelkaka med saffran passar lika bra till adventsfikat som till julens festligare stunder. Det bästa? Den är faktiskt riktigt enkel att baka. Och när du dekorerar med fluffig kokosgrädde, färska hallon och pistagenötter får du en dessert som smakar lika bra som den ser ut!
Mjuk mandelkaka med saffran – till julens alla festligheter
Den här kakan är en fröjd för både smaklökar och ögon. Kombinationen av mandel och saffran ger en fyllig men lätt smak, medan kokosgrädden gör kakan krämig utan att kännas tung. Dekorationen med hallon och pistagenötter adderar både syra och crunch – ett vinnande koncept varje gång!
Vad behöver jag för bakredskap för att baka mjuk Mandelkaka med saffran?
För att lyckas med kakan rekommenderar jag att använda en springform av hög kvalitet. Här är min favorit. En bra springform gör att kakan gräddas jämnt och släpper lätt när den är klar – ingen risk för missöden när du vill få ut en perfekt kaka ur formen.
Vilka ingredienser behöver jag för att baka mjuk Mandelkaka med saffran?
En av nyckelingredienserna i det här receptet är kokosgrädde. Jag använder Garants kokosgrädde eftersom den ger en fast och fluffig konsistens när man vispar den. För att det ska gå att vispa den fluffig, låt grädden stå i kylen över natten innan du vispar den.
Tips för att laga den godaste mjuka Mandelkakan med saffran
Om du ska bjuda på kakan vid ett speciellt tillfälle, baka själva kakan dagen innan för att spara tid och få bästa smak. Vänta med att spritsa kokosgrädden och dekorera med hallon och pistagenötter tills strax innan servering – det håller kakan fräsch och gör presentationen extra inbjudande. Ett enkelt knep för maximal wow-faktor!
Skriv utMjuk mandelkaka med saffran
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Mandelkaka med saffran, kokosgrädde och hallon ❣️
Ingredienser
Kaka
170 g rumsvarmt smör
1,5 dl lönnsirap
1 -2 pkt saffran (beroende på hur mkt saffranssmak du föredrar)
1 dl mjölk
3 st rumsvarma ägg
300 g mandelmjöl (6 dl)
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Frosting
2 pkt kokosgrädde som stått i kylen över natten à 250 ml (jag föredrar Garants)
1 tsk vaniljpulver
2 msk lönnsirap
1 ask färska hallon à 125 g
1 näve pistagenötter, grovt hackade
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader, över- och undervärme.
Börja med att röra rumsvarmt smör och i en köksmaskin med paddel tills det mjuknar och blir luftigt. Rör ca 5 min på medelhastighet, eller använd elvisp.
Tillsätt lönnsirap och sedan äggen ett i taget, vispa emellan. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ihop med äggsmeten.
Vänd slutligen ner mjölken.
Fyll en form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jag använder en rund som är 20 cm stor.
Grädda i mitten av ugnen – ca 25-35 minuter. Känn med en sticka, den ska precis v vara torr och kakan ska ha fått lite gyllene färg på toppen.
Låt kallna på galler. Det går också bra att förbereda kakan hit och förvara den i kyl över natten.
Vispa kokosgrädden tills den blir fast tillsammans med vaniljpulver och lönnsirap. Viktigt att kokosgrädden stått kallt över natten i kyl, annars går den inte att vispa. Spritsa eller bred på kakan. Toppa med färska hallon och grovt hackade pistagenötter.