Mjuk Lingonpepparkaka
Mjuk Lingonpepparkaka
Mjuk pepparkaka är en personlig favorit, och den blir ännu bättre med lingon i, som bryter av med lite syra till de söta smakerna.
En mjuk lingonpepparkaka är det perfekta valet för dig som vill ha en klassisk, saftig pepparkaka med en twist. De syrliga lingonen balanserar fint mot den söta smaken, vilket gör kakan extra god och lite friskare. Denna mjuka pepparkaka med lingon är dessutom glutenfri, vilket passar utmärkt för dig som söker ett alternativ på den traditionella.
Mjuk Lingonpepparkaka – gör dig redo för julen!
För denna mjuka lingonpepparkaka använder jag en kombination av bovetemjöl och mandelmjöl, vilket ger både stabilitet och saftighet. Om du inte har bovetemjöl hemma kan du ersätta det med samma mängd havremjöl eller kikärtsmjöl. För dig som är allergisk mot mandel kan finmixade solroskärnor fungera som ett bra alternativ.
Vilka bakredskap behöver jag för att baka Mjuk Lingonpepparkaka?
Om du väljer att göra kolasås att servera till kakan är en dressingflaska perfekt för att enkelt kunna ringla den över. Du kan använda en rengjord flaska från matbutiken eller köpa dressingflaskor här (reklamlänk). För själva kakan använder jag en pålitlig springform som du kan hitta här (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Mjuk Lingonpepparkaka?
För att göra kakan söt men ändå hälsosam använder jag björksocker, som du kan beställa här (reklamlänk). Ibland använder jag även Sukrin melis som ett kalorifritt alternativ till florsocker för garnering. Du kan klicka hem det här (reklamlänk).
Tips för att lyckas med den bästa Mjuka Lingonpepparkakan
När du tillsätter ägg och apelsinsaft kan smeten ibland se ut som om den skurit sig – men ingen fara, det fixar sig! När de torra ingredienserna blandas i kommer smeten att gå ihop fint. De kalla lingonen kan också göra smeten lite stel och kall, men allt jämnar ut sig under gräddningen. Låt kakan svalna och njut av en saftig, mjuk pepparkaka med en syrlig twist som är perfekt för julens alla fikastunder.
Skriv utMjuk lingonpepparkaka
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Redo för denna juliga smak? Mjuk lingonpepparkaka – perfekt för julens alla tillställningar. 🎄
Ingredienser
180 g rumsvarmt smör
180 g björksocker eller vanligt strösocker (2 dl)
3 st rumsvarma ägg
30 g apelsinsaft (ca 1/2 stor apelsin)
70 g bovetemjöl
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel + 1 tsk ingefära eller 2 tsk pepparkakskryddor
225 g frysta lingon
1 msk potatismjöl
1 msk sukrin melis eller florsocker
Saltkolasås
105 g kokossocker (1,5 dl)
en skvätt vatten, en matsked eller två
45 g smör
50 g grädde (0,5 dl)
1,5 rejäl nypa flingsalt, eller så salt som du vill ha den
Instruktioner
Börja med att röra smör och björksocker i en köksmaskin med paddel. Använd rumsvarmt smör och rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet.
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan apelsinsaft och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Sikta bovetemjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd tills den precis går ihop, inte mer än så.
Blanda frysta lingon med potatismjöl och florsocker. Vänd sedan ihop med smeten. Smeten kan bli kall av lingonen, men det reder ut sig i ugnen.
Häll i en 20 cm rund form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Känn med en sticka, ta ut precis när den är torr.
Låt kallna i formen innan du lyfter ut den.
Bäst och godast blir det om kakan får sätta sig i kylen över natten. Servera gärna med saltkolasås och råkräm.
Kolasås
Smält socker med en skvätt vatten i en panna eller kastrull.
Ta av från värmen och tillsätt smör. Var försiktigt ifall det skvätter, det blir varmt! Rör tills sockret har smält. Rör sedan ner grädde och tillslut flingsalt. Smaka av tills den är så salt du vill ha den.
Låt kallna helt och häll sedan över i en dressingflaska eller spritspåse med liten rundtyll, ca 6 mm.