Beskrivning
Redo för denna juliga smak? Mjuk lingonpepparkaka – perfekt för julens alla tillställningar. 🎄
Ingredienser
180 g rumsvarmt smör
180 g björksocker eller vanligt strösocker (2 dl)
3 st rumsvarma ägg
30 g apelsinsaft (ca 1/2 stor apelsin)
70 g bovetemjöl
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel + 1 tsk ingefära eller 2 tsk pepparkakskryddor
225 g frysta lingon
1 msk potatismjöl
1 msk sukrin melis eller florsocker
Saltkolasås
105 g kokossocker (1,5 dl)
en skvätt vatten, en matsked eller två
45 g smör
50 g grädde (0,5 dl)
1,5 rejäl nypa flingsalt, eller så salt som du vill ha den
Instruktioner
Börja med att röra smör och björksocker i en köksmaskin med paddel. Använd rumsvarmt smör och rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet.
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan apelsinsaft och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Sikta bovetemjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd tills den precis går ihop, inte mer än så.
Blanda frysta lingon med potatismjöl och florsocker. Vänd sedan ihop med smeten. Smeten kan bli kall av lingonen, men det reder ut sig i ugnen.
Häll i en 20 cm rund form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 45 minuter. Känn med en sticka, ta ut precis när den är torr.
Låt kallna i formen innan du lyfter ut den.
Bäst och godast blir det om kakan får sätta sig i kylen över natten. Servera gärna med saltkolasås och råkräm.
Kolasås
Smält socker med en skvätt vatten i en panna eller kastrull.
Ta av från värmen och tillsätt smör. Var försiktigt ifall det skvätter, det blir varmt! Rör tills sockret har smält. Rör sedan ner grädde och tillslut flingsalt. Smaka av tills den är så salt du vill ha den.
Låt kallna helt och häll sedan över i en dressingflaska eller spritspåse med liten rundtyll, ca 6 mm.