Marias Valnötskaka
Marias Valnötskaka – En glutenfri favorit
För ett tag sedan hörde en av mina följare av sig med ett önskemål om att skapa en glutenfri variant av hennes favoritvalnötskaka. Självklart ville jag anta utmaningen, särskilt när kakan lät så otroligt god! Resultatet blev en ljuvligt knäckig valnötskaka med mördegsbotten och ett härligt kolatäcke maxat med valnötter.
Marias Valnötskaka – Knäckig och glutenfri
Dessa valnötsrutor består av en mördegsbotten och sedan ett knäckigt kolatäcke fyllt med valnötter. Kombinationen av den smöriga botten och den krispiga toppingen gör denna kaka till en riktig vinnare. Och det bästa av allt? Den är helt glutenfri, så alla kan njuta av den!
Vad behöver jag för bakredskap för att baka Marias Valnötskaka?
Jag använder mig av en fyrkantig form för att baka dessa valnötskakor, den kan du hitta här (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att laga Marias Valnötskaka?
För att få till den perfekta smaken och konsistensen på Marias Valnötskaka använder jag Kokossocker som bidrar naturligt med en god kolasmak till bakverket. Kokossocker brukar finnas i välsorterade matbutiker, men du kan också enkelt beställa det online. Du hittar det till exempel här (reklamlänk).
Tips för att Baka den Godaste Valnötskakan!
Låt kakan sätta sig och kallna ordentligt innan du skär upp den. Direkt från ugnen är kakan väldigt mjuk, men den blir perfekt när den fått svalna helt.
För en extra knaprig yta, strö lite extra hackade valnötter på toppen innan du sätter in kakan i ugnen.
Njut av denna glutenfria kaka som kombinerar smakerna av mördeg och knäckig kola med en härlig nötighet från valnötterna. Perfekt till fika eller som en lyxig efterrätt! ✨
Skriv utMarias Valnötskaka
- Total tid: Ca 1h, 1min
Beskrivning
Ett absolut tips till valnötsälskaren – nötkolatäcke på mördegsbotten, kan det blir bättre? 🤩
Ingredienser
Mördeg
165 g havremjöl (3 dl)
75 g mandelmjöl (1,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
120 g kokossocker (1,75 dl)
150 g smör skuret i kuber
Fyllning
175 g valnötter
210 g kokossocker (3 dl)
1 ägg
1 msk potatismjöl
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Häll havremjöl, mandelmjöl, vaniljpulver, socker och smör i en matberedare. Kör tills den precis går ihop till en deg. Pressa ut degen i botten på en 20×20 cm stor from klädd med bakplåtspapper, i ett jämnt lager. Grädda i 20 minuter.
Hacka valnötter fint. Blanda med kokossocker och potatismjöl, tillsätt sedan ägget. Rör ihop till en smet. Klicka försiktigt smeten jämnt ovanpå mördegskakan och fortsätt gräddningen ca 20 min till ytan stelnat och blivit lite knackig.
Låt kallna helt och skär sedan upp i bitar.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: ca 40 min