Kärleksmums 2.0

Kärleksmums 2.0
En ny version på mina glutenfria kärleksmums – men med ännu mer smak, ännu mer kräm och ännu mer kärlek. Den här gången är de sötade med mörk choklad, kokossocker och lönnsirap, vilket ger en fylligare, rundare smak än traditionellt socker. Vem mer älskar den där klassiska kakan i rutor som både smälter i munnen och känns lite lyxig?
Kärleksmums 2.0 – en modern klassiker med extra allt
Det är något med kokossockrets kolaton och den mjuka chokladglasyren ovanpå som gör varje tugga till en fullträff. Kakan i sig är saftig och mjuk, och glasyren krämig utan att bli tung – precis som en riktigt bra kärleksmums ska vara.
Den här kakan är bakad helt utan mjölkprodukter – men den går också enkelt att anpassa efter vad du har hemma. Kokosolja kan ersättas med smör, och kokosgrädden i glasyren funkar lika bra att byta mot vanlig vispgrädde om du föredrar det.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Kärleksmums 2.0?
Jag använder en fyrkantig form som passar perfekt till kärleksmums (reklamlänk). En elvisp är också ett måste för att få till en fluffig smet. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kärleksmums 2.0?
Smakneutral kokosolja är min favorit eftersom den inte påverkar smaken i bakverken. (reklamlänk)
Kokossocker ger både sötma och en god kolaton. (reklamlänk)
En riktigt god mörk choklad lyfter hela kakan. (reklamlänk)
Vill du lyxa till det ytterligare? Använd Valrhona kakao – fyllig smak och hög kvalitet. (reklamlänk)

Tips för att laga de bästa Kärleksmumsen
Jag använder havremjöl i detta recept. Det går utmärkt att mixa havregryn till ett eget mjöl om du inte har färdigt hemma. Om du vill köpa färdigt så brukar jag använda denna varianten. (reklamlänk) Låt gärna kakan stå i kylskåp över natten. Det gör att smakerna sätter sig bättre och att rutorna blir snyggare när du skär upp.
Skriv ut
Kärleksmums 2.0
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Kärleksmums – extra allt ❣️🍫
Ingredienser
150 g kokosolja
1,5 dl valfri mjölk eller kokosgrädde
3 ägg
140 g kokossocker
0,5 dl lönnsirap
165 g havremjöl (3 dl)
40 g kakao (1 dl)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
2 nypor salt
Glasyr
150 g kokosgrädde
150 g mörk choklad
Riven kokos
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, 24x 24 cm.
Smält kokosolja i en kastrull på låg värme, tillsätt mjölken/kokosgrädden och lönnsirap så att det svalnar.
Vispa ägg och kokossocker ljust och pösigt med elvisp, cirka 5 minuter.
Sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med slickepott. Tillsätt mjölkblandningen och vänd ihop tills väl blandat. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 25-30 minuter. Kolla kakan med en sticka, den ska vara i princip torr, men OK om den är något kladdig – då blir det en saftig kaka. Låt kakan kallna helt.
Glasyr
Lägg grovt hackad mörk choklad i en bunke. Koka upp kokosgrädde i en kastrull och slå över chokladen. Vänta ca 1 minut och rör sedan till en slät kräm, eller använd stavmixer för en helt slät glasyr. Låt svalna innan du brer den över kakan, så den hinner bli mer krämig. Avsluta med att strö kokos över hela kakan.