Kanelbullekaka

Kanelbullekaka
Vem kunde ana att vita bönor var den hemliga ingrediensen för att få till den där perfekta, mjuka känslan i mitten av kanelbullen? Den här glutenfria kakan är full av smak och får en magiskt saftig textur – tack vare bönor, mandelmjöl och kokosolja.
Kanelbullekaka – Mandelmjöl 🤎 Kokosolja
Mandelmjöl och kokosolja är en vinnande kombo – de ger både smak och gör kakan saftig utan att bli tung. Den kryddiga smaken kommer förstås från kanel, och sötman från kokossocker.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Kanelbullekaka?
En springform gör att du får en fin rund kaka som är lätt att lossa, du hittar min favorit här. (reklamlänk) En matberedare är toppen för att få smeten riktigt slät:
Dyrare variant (reklamlänk)
Billigare variant (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kanelbullekaka?
Jag använder mandelmjöl för en mjuk och nötig bas, du hittar det här (reklamlänk) Och kokossocker för en naturlig karamellig sötma hittar du här. (reklamlänk)

Tips för att baka den bästa Kanelbullekakan
Låt kakan kallna helt innan du tar ur den ur formen och skär upp den – då håller den formen bättre och får precis den där lena, saftiga konsistensen vi vill åt.
Skriv ut
Kanelbullekaka
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Kanelbulle + kaka = mums!
Ingredienser
2 förp vita bönor (230 g avrunnen vikt)
1 dl kokosolja
2 dl valfri mjölk
300 g mandelmjöl (6 dl)
90 kokossocker eller farinsocker (1,5 dl)
1 dl lönnsirap
0,5 tsk finsalt
1 msk maizena
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
Kanelbullefyllning
2 msk kokossocker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Pärlsocker (valfritt)
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en rund form med bakplåtspapper och smörj kanterna med kokosolja. Jag använder en 20 cm stor.
Börja med att hälla över bönorna i en sil och skölj. Låt rinna av och häll sedan i en matberedare.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet. Häll över smeten i formen.
Blanda ihop samtliga ingredienser för kanelbullefyllningen. Strö det över kakan och använd en kniv för att göra ett marmorerat mönster. Strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Kakan är färdig när den är lätt gyllene och känns mjuk men inte lös i mitten.
Låt kakan vila på galler i ca 1 h innan du lyfter ut den ur formen, så håller den ihop när du lyfter ut den.
Låt kallna helt innan du skär upp den för snygga bitar (allra helst i kylen över natten).