Kanelbullecheesecake

Kanelbullecheesecake
Denna krämiga kanelbullecheesecake är en riktig dröm för dig som älskar både cheesecake och kanelbullar. Med en knaprig botten, härligt krämig fyllning och comfort food-vibbar på kanelbulleglasyren, kombinerar detta recept det bästa av två världar – cheesecake och kanelbulle i en och samma dessert!
Kanelbullecheesecake – cheesecake och kanelbulle i en perfekt kombo
Den knapriga botten görs otraditionellt på havregryn istället för digestive, vilket inte bara är glutenfritt utan också ger en underbar textur. Cheesecakefyllningen får en lättare och syrligare smak genom att jag använder grekisk yoghurt tillsammans med den klassiska färskosten. Som kronan på verket toppar vi med en len och smakrik kanelbullesås som verkligen lyfter kakan till nya höjder.

Vilka bakredskap behöver jag för att baka Kanelbullecheesecake?
För att baka denna glutenfria kanelbullecheesecake använder jag en springform som är 20 cm i diameter. Denna storlek ger en lagom hög och fin cheesecake. Om du är på jakt efter en bra springform kan jag rekommendera min favorit, som du hittar här (reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Kanelbullecheesecake?
För att sötman ska balanseras så använder jag kokossocker och björksocker i detta recept. Kokossocker är en naturlig sötningskälla, och du hittar det oftast i välsorterade butiker. Om det skulle vara svårt att få tag på kan du enkelt beställa det här (reklamlänk). Björksocker är ett perfekt alternativ för den som vill undvika vitt socker, och det finns att köpa hos nätapotek, till exempel här (reklamlänk).

Tips för att lyckas med den perfekta Kanelbullecheesecaken
För att undvika att cheesecaken spricker under gräddningen är det viktigt att använda rumsvarma ingredienser. När cheesecaken är klar, stäng av ugnen men låt kakan stå kvar i den tills ugnen kallnat helt. Detta hjälper kakan att svalna långsamt och förhindrar sprickor. När ugnen svalnat, låt cheesecaken vila i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Tricket är att låta kakan kylas ned långsamt för bästa resultat!
Skriv ut
Kanelbullecheesecake
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Cheesecake och kanelbulle i ett? Ja tack!
Ingredienser
Till botten
240 g (glutenfria) havregryn (ca 7 dl)
2 msk lönnsirap
1 dl kokosolja
2 nypor flingsalt
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Fyllning
200 g Philadelphia färskost
500 g grekisk yoghurt (den fasta varianten i hink, inte den på tetrapack)
90 g björksocker (1 dl, eller samma mängd strösocker)
2 rumsvarma ägg + 1 äggula
0,5 tsk finsalt
0,5 dl citronsaft (ca 1 citron)
1 tsk vaniljpulver
2 msk mandelmjöl
Kanelbullesås
105 g kokossocker (1,5 dl)
2 msk dadelsirap eller vanlig sirap
45 g smör
150 g grädde (1,5 dl)
1 nypa flingsalt
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Jag använder en något mindre, 20 cm bred. Olja in kanterna med lite kokosolja.
Börja med att mixa samtliga ingredienser för botten i en matberedare. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat.
Häll över i springformen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Sänk ugnens värme till 150 grader.
Rör philadelphia mjukt i ett par minuter, med köksassistent med elvisp. Tillsätt grekisk yoghurt, björksocker, ägg + äggula, salt, citronsaft, vaniljextrakt och mandelmjöl och vispa samman till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna i rumstemperatur.
Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.
Kanelbullesås
Häll samtliga ingredienser i en kastrull eller stekpanna och låt puttra ihop tills kokossockret smält.
Låt kallna helt innan du ringlar såsen på toppen av cheesecaken.