Beskrivning
Cheesecake och kanelbulle i ett? Ja tack!
Ingredienser
Till botten
240 g (glutenfria) havregryn (ca 7 dl)
2 msk lönnsirap
1 dl kokosolja
2 nypor flingsalt
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
Fyllning
200 g Philadelphia färskost
500 g grekisk yoghurt (den fasta varianten i hink, inte den på tetrapack)
90 g björksocker (1 dl, eller samma mängd strösocker)
2 rumsvarma ägg + 1 äggula
0,5 tsk finsalt
0,5 dl citronsaft (ca 1 citron)
1 tsk vaniljpulver
2 msk mandelmjöl
Kanelbullesås
105 g kokossocker (1,5 dl)
2 msk dadelsirap eller vanlig sirap
45 g smör
150 g grädde (1,5 dl)
1 nypa flingsalt
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Jag använder en något mindre, 20 cm bred. Olja in kanterna med lite kokosolja.
Börja med att mixa samtliga ingredienser för botten i en matberedare. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat.
Häll över i springformen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
Sänk ugnens värme till 150 grader.
Rör philadelphia mjukt i ett par minuter, med köksassistent med elvisp. Tillsätt grekisk yoghurt, björksocker, ägg + äggula, salt, citronsaft, vaniljextrakt och mandelmjöl och vispa samman till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Grädda i ca 1h, tills kakan inte längre är rinnig. Den ska fortfarande gunga lite när du skakar försiktigt på den, inte ha blivit helt torr. För att undvika stora sprickor i kakan, stäng av ugnen och låt den svalna inne i ugnen. När ugnen svalnat kan du ta ut kakan och låta den kallna i rumstemperatur.
Godast är om du låter kakan sätta sig i kylen över natten.
Kanelbullesås
Häll samtliga ingredienser i en kastrull eller stekpanna och låt puttra ihop tills kokossockret smält.
Låt kallna helt innan du ringlar såsen på toppen av cheesecaken.