Granolakakor

Granolakakor
En favorit är dessa granolakakor som är perfekt att ha hemma när energin tryter. Med en härlig crunch och lagom sötma kan du enkelt variera ingredienserna efter smak.
Granolakakor – Använd de nötter och frön du har hemma!
Det bästa med granolakakor är att du kan använda det du har hemma – nötter, frön och torkad frukt. Byt ut efter säsong eller smak, men behåll alltid samma mängd havregryn och ägg för att kakorna ska hålla ihop.
Låt kakorna svalna helt innan du lyfter dem ur formen och brer på smält choklad för den där extra lyxiga touchen.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Granolakakor?
För att få till jämnstora kakor är en muffinsplåt perfekt att använda. Här är en som jag rekommenderar: Muffinsplåt (reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Granolakakor?
Jag använder denna smakneutrala kokosolja (reklamlänk). Och en riktigt god mörk choklad är ett måste! Här är min favorit (reklamlänk).

Tips för att lyckas med chokladöverdraget
Temperering av choklad kan kännas krångligt, men så här gör jag det enkelt:
Hacka chokladen i små bitar.
Smält 2/3 av chokladen i mikron eller över ett vattenbad.
Tillsätt resterande 1/3 av chokladen och rör om tills all choklad smält.
Doppa kakorna i chokladen eller ringla över och låt stelna i rumstemperatur.

Granolakakor
- Antal: 12 st 1x
Beskrivning
Granolakakor – perfekt att ha hemma när energin tryter.
Ingredienser
50 g rostade hasselnötter
50 g valnötter
75 g mandlar
30 g pumpakärnor
50 g havregryn
1 dl lönnsirap
2 msk kokosolja
1 ägg
30 g fint tärnade torkade aprikoser
100 g mörk choklad
Flingsalt
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader
Smält lönnsirap med kokosolja i en skål i micro, ca 15 sekunder.
Häll nötter, pumpakärnor och havregryn i en matberedare. Pulskör tills de motsvarar finhackat.
Blanda ner lönnsirap, kokosolja, fint tärnade torkade aprikoser och ägg.
Fördela jämnt i en smord muffinsform. Platta ut med baksidan av sked. Grädda 10-15 min. Kakorna ska bli gyllene.
Låt kakorna kallna i formen, på galler. Ta ut från formen först när helt kalla.
Smält chokladen. Se tips i högre upp på sidan för hur du gör en enkel temperering. Häll ovanpå kakorna och toppa med lite flingsalt. Kyl tills chokladen stelnat om du inte tempererar chokladen.