Glutenfria kanelbullar – sötade med björk- och kokossocker
Glutenfria kanelbullar – sötade med björk- och kokossocker
- Total tid: 0 timmar
- Antal: ca 12 st 1x
Ingredienser
Deg
400 g rismjöl
100 g potatismjöl
50 g tapioka mjöl
1 msk fiberhusk
25 g jäst
250 g mjölk
125 g rumsvarmt smör
100 g björksocker
0,5 tsk salt
1 rumsvarmt ägg
1 msk malda kardemummakärnor
Fyllning
0,5 msk kanel
150 g rumsvarmt smör
125 g kokossocker
Sockerlag
75 g vatten
75 g björksocker
ägg till pensling
ev mandelspån
Instruktioner
Blanda ihop de tre olika mjölsorterna med varann i en bunke.
Värm mjölk till max 37 grader, blanda sedan ut det med jäst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser samt 1/3 av mjölkblandningen och rör ihop. Arbeta den sedan i maskin, medan du tillsätter resten av mjölmixen lite i taget. Arbeta sedan degen 5 minuter.
Täck degbunken med plastfolie och jäs 1 h.
Vispa ihop de rumsvarma ingredienserna för fyllningen.
Kavla ut degen till en platta ca 30×40 cm stor. Bred försiktigt på fyllningen. Mitt tips är att använda spritspåse och spritsa ut fyllningen i ränder på degplattan. Då blir det sedan enklare att sedan bre ut den i ett jämnt lager över hela ytan. Rulla ihop degplattan från långsidan. Skär upp i bullar, ca 4 cm breda.
Lägg bullarna i muffinsform i muffinsplåt. Jäs under handduk i 30 min.
Tips! Fram till hit kan du sedan frysa in bullarna styckvis, färdigjästa men ogräddade. På det sättet får du garanterat saftiga bullar, då du kan baka av så många du behöver och servera nygräddade. Även om dessa bullar är saftiga för att vara glutenfria, så rekommenderar jag att äta de varma (nygräddade eller uppvärmda i micro)
Värm ugnen till 225 grader. Koka upp ingredienserna för sockerlagen, ta från värmen när du har en klar vätska. Låt svalna något.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills gyllene. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen. Njut!
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 1,5 h att jäsa + 15 min i ugn