Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Glutenfria kanelbullar – sötade med björk- och kokossocker


  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 0 timmar
  • Antal: ca 12 st 1x

Ingredienser

Skala

Deg

400 g rismjöl

100 g potatismjöl

50 g tapioka mjöl

1 msk fiberhusk

25 g jäst

250 g mjölk

125 g rumsvarmt smör

100 g björksocker

0,5 tsk salt

1 rumsvarmt ägg

1 msk malda kardemummakärnor

Fyllning

0,5 msk kanel

150 g rumsvarmt smör

125 g kokossocker

Sockerlag

75 g vatten

75 g björksocker

ägg till pensling

ev mandelspån


Instruktioner

Blanda ihop de tre olika mjölsorterna med varann i en bunke.

Värm mjölk till max 37 grader, blanda sedan ut det med jäst i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser samt 1/3 av mjölkblandningen och rör ihop. Arbeta den sedan i maskin, medan du tillsätter resten av mjölmixen lite i taget. Arbeta sedan degen 5 minuter.

Täck degbunken med plastfolie och jäs 1 h.

Vispa ihop de rumsvarma ingredienserna för fyllningen.

Kavla ut degen till en platta ca 30×40 cm stor. Bred försiktigt på fyllningen. Mitt tips är att använda spritspåse och spritsa ut fyllningen i ränder på degplattan. Då blir det sedan enklare att sedan bre ut den i ett jämnt lager över hela ytan. Rulla ihop degplattan från långsidan. Skär upp i bullar, ca 4 cm breda.

Lägg bullarna i muffinsform i muffinsplåt. Jäs under handduk i 30 min.

Tips! Fram till hit kan du sedan frysa in bullarna styckvis, färdigjästa men ogräddade. På det sättet får du garanterat saftiga bullar, då du kan baka av så många du behöver och servera nygräddade. Även om dessa bullar är saftiga för att vara glutenfria, så rekommenderar jag att äta de varma (nygräddade eller uppvärmda i micro)

Värm ugnen till 225 grader. Koka upp ingredienserna för sockerlagen, ta från värmen när du har en klar vätska. Låt svalna något.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö ev över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, tills gyllene. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen. Njut!

 

  • Tid att förbereda: 1 h
  • Tid att laga: 1,5 h att jäsa + 15 min i ugn

Nyckelord: glutenfriakanelbullar bullar kanelbullar glutenfritt