Frusen Citroncheesecake

Frusen Citroncheesecake
Citronglass-fans – denna frusna citroncheesecake är som en svalkande citrondröm i kakformat! Den är krämig, söt och syrlig med ett härligt tuggmotstånd från botten. Perfekt för varma dagar och går att förbereda i god tid.
Frusen citroncheesecake – Lemoncurd och lönnsirap
Lemoncurden är en twist på originalet – här sötad med lönnsirap och förtjockad med smakneutral kokosolja. Den mjölkfria grekiska yoghurten ger en krämig konsistens och citronen lyfter smaken på ett magiskt sätt. Vill du ha den lite sötare? Addera extra lönnsirap. Det går också bra att använda vanlig grekisk yoghurt!

Vad behöver jag för bakredskap för att göra Frusen Citroncheesecake?
Jag använder en rund springform (reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att göra Frusen Citroncheesecake?
Jag använder denna smakneutrala kokosolja (reklamlänk).

Tips för att göra bästa frusna citroncheesecake:
Förvara kakan i kylen fram till cirka 1-2 timmar före servering, då du flyttar den till frysen. På så vis blir den lagom fast men ändå krämig och inte isig.
Skriv ut
Frusen Citroncheesecake
- Antal: 10–12 bitar 1x
Beskrivning
Frusen Citroncheesecake – sommar i en kaka 🍋
Ingredienser
Botten
220 g cashewnötter (3,5 dl)
120 g havregryn (4,5 dl)
2 msk lönnsirap
1,5 dl smält kokosolja
2 nypor flingsalt
0,5 tsk vaniljpulver
Rivet skal av 1 citron
Cheesecakelager
300 g (mjölkfri) grekisk yoghurt
2 msk lönnsirap
lemon curd – se instruktioner
Lemon curd
4 g citronzest (ca 1 citron)
100 g färskpressad citronsaft (ca 3 citroner)
1 dl lönnsirap
110 g ägg (ca två stora ägg)
10 g majsstärkelse (ca 1 msk)
110 g rumsvarm kokosolja
Instruktioner
Lemon curd
Riv citronskal och pressa citronsaft i en kastrull, addera lönnsirap. Låt koka upp under omrörning Sila bort citronskalen.
Vispa samman ägg i en separat skål och häll över lite av den varma citronvätskan under vispning. Häll sedan över blandningen i kastrullen med resterande citronvätska. Rör ut majsstärkelsen med en liten skätt vatten i ett glas, och rör sedan ner i kastrullen.
Sjud på medelhög värme under omrörning tills lemon curden har tjocknat. Ta av från värmen och rör ner kokosoljan lite i taget.
Häll över i en skål och låt kallna.
Botten
Mixa havregryn och cashewnötter. Det ska ha kvar lite textur, inte bli för finmixat. Tillsätt lönnsirap, kokosolja, flingsalt och vaniljpulver och mixa till en jämn massa.
Häll över i formen. Använd en slickepott för att pressa ut botten till ett jämnt lager. Ställ i kyl medan du gör nästa lager.
Rör ihop grekisk yoghurt tillsammans med (100 g / 1 dl) av lemon curden och lönnsirap. Bred sedan ovanpå botten.
Avsluta med att ringla över hälften eller allt av den resterande lemon curd beroende på hur syrlig du vill ha den.
Låt kallna i kyl och låt stå i frysen 1-2 timmar innan servering för godast konsistens (den måste stå i frysen minst den tiden för att inte bli för lös).