Dammsugare i långpanna

Dammsugare i långpanna
Latvarianten som ändå blir riktigt fin! Den här långpanneversionen av klassiska dammsugare är perfekt för dig som gillar tantgodis – men vill ha ett lite smidigare sätt att baka det på. Ingen rullning, inget krångel – bara skär upp rutor, och servera.
Dammsugare i långpanna – enkelt, gott och utan ugn
Marsipan som inte är för söt? Ja tack. Den här varianten är mildare i smaken och bakas dessutom helt utan ugn – hur smidigt? Den påminner förvånansvärt mycket om originalet, trots helt andra ingredienser. En favorit för dig som älskar klassiker men vill ha dem i en lite uppdaterad version med mindre vitt socker.

Vad behöver jag för bakredskap för att göra Dammsugare i långpanna?
För att baka dessa godingar behöver du några smarta kökskompisar:
En fyrkantig bakform är toppen att ha. (reklamlänk)
En matberedare gör jobbet med degen så mycket enklare. Här är en lite lyxigare modell. (reklamlänk) Eller en prisvärd variant. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Dammsugare i långpanna?
Den här versionen innehåller mandelmjöl och sötas bland annat med mörk choklad. Här är några ingredienser som gör skillnad:.
Kokosolja – jag föredrar smakneutral för att låta de andra smakerna ta plats. (reklamlänk)
Valrhona kakao – för en fyllig chokladsmak. (reklamlänk)
Mörk choklad som smälter fint och smakar riktigt gott. (reklamlänk)
Mandelmjöl – en stapel i mitt skafferi. (reklamlänk)
Vaniljpulver – en liten lyx som verkligen gör skillnad. (reklamlänk)

Så lyckas du med Dammsugare i långpanna – mina bästa tips
När du färgar marsipanen, tillsätt lite karamellfärg i taget. Det är lätt att få till en fin grön nyans om man jobbar steg för steg.
För att få ett tunt och jämnt marsipanlager: Kavla ut det mellan två bakplåtspapper tills det är cirka 2 mm tjockt – enkelt att flytta över till formen och ger en snygg finish.

Dammsugare i långpanna
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Dammsugare i långpanna – perfekt för dig som gillar tantgodis!
Ingredienser
Botten
210 g havregryn (6 dl)
20 st färska och urkärnade dadlar
1 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
2 nypor flingsalt
30 g dl kakao, en god en gärna Valrhona (0,75 dl)
1 dl bryggkaffe
1,5 msk arrak eller efter smak
Marsipantäcke
150 g mandelmjöl (3 dl)
0,5 dl lönnsirap
En skvätt grön hushållsfärg
25 g smält mörk choklad
Instruktioner
Mixa alla ingredienserna för botten i en matberedare och pressa ut i en form som är ca 24×24 cm stor. Kyl medan du gör marsipanlagret.
Mixa sedan samtliga ingredienser för marsipanen förutom den smälta chokladen. Kavla ut tunt, ca 2 mm mellan två bakplåtspapper. Mät med en linjal att du har bredd och längden för formen. Dra sedan av översta pappret och lägg ovanpå mot botten. Dra försiktigt av det andra bakplåtspappret. Lappa och laga längs med kanterna där det behövs.
Ringla den smälta chokladen ovanpå. Låt stelna i kyl och skär sedan upp i rutor.