(copycat) Twix Bars

Twix bars
Twix bars gjorda på en knaprig mandelmjölsbotten, mjukseg dadelkola och mörk choklad är ett perfekt snacks för den som älskar sötsaker. Att dessa är utan gluten och vitt strösocker är nästan svårt att förstå – de blir riktigt saftiga och härligt sega tack vare dadelkolan.
Twix bars – lyxigt snacks
Dessa bars är grymma att ha redo i kylen som ett lyxigt snack. De är enkla att göra men känns samtidigt extra lyxiga tack vare kombinationen av choklad, kola och den härligt knapriga botten. Dadlarna bidrar med en mjuk sötma och den klassiska kola-smaken utan att smaka dadlar. Botten kan du baka med antingen smör eller kokosolja – välj det som passar dig bäst.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Twix bars?
För att göra twix bars på ett smidigt sätt kan du använda en matberedare. Om du inte redan har en kan du välja mellan en dyrare variant här (reklamlänk) eller en billigare här (reklamlänk).
En favorit springform är perfekt för att få till snygga kanter och ett jämnt resultat. Kolla in den här (reklamlänk).
För att doppa barsen i choklad smidigt är pralinverktyg ett måste – du hittar ett bra alternativ här (reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Twix bars?
För att baka twix bars behöver du mörk choklad av bra kvalitet. Jag rekommenderar den här för bakning (reklamlänk). Basen gör du enkelt med mandelmjöl, som ger en nötig och härlig smak. Du hittar mandelmjöl här (reklamlänk). Flingsalt och vaniljpulver är små men viktiga detaljer som gör att smakerna verkligen lyfter – hoppa inte över dem!

Tips för att laga de bästa Twix barsen
Jag föredrar att använda smakneutral kokosolja när jag bakar. Den finns att köpa i de flesta matbutiker och är ett bättre alternativ än vanlig kokosolja, som kan ha en parfymig smak som tar över de andra ingredienserna. Och som sagt, glöm inte flingsalt och vaniljpulver – det fördjupar smaken och gör dessa bars extra goda.


(copycat) Twix Bars
- Total tid: 0 timmar
- Antal: 8 st 1x
Beskrivning
Twix bars gjorda på en knaprig mandelmjölsbotten, mjukseg dadelkola och mörk choklad. Ett favorit-snack!
Ingredienser
Botten
100 g rumstempererat smör eller kokosolja
70 g kokossocker (1 dl)
125 g mandelmjöl (2,5 dl)
1 äggula
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
Kolalager
20 urkärnade färska dadlar
0,5 dl smakneutral kokosolja
1 tsk vaniljpulver
Chokladlager
200 g mörk choklad
0,5 msk smakneutral kokosolja
Instruktioner
Använd elvisp och vispa snabbt ihop alla ingredienser, förutom äggulan. Den tillsätter du precis när du fått en jämn smet. Tillsätt och vispa ihop, precis tills det är jämnt blandat.
Platta ut i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
Värm ugnen till 175 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Den ska bli lätt gyllene.
Låt botten kallna helt på galler i rumstemperatur.
Mixa sedan alla ingredienser för kolan, det tar ett par minuter. Tryck försiktigt med lätt hand ut i ett jämnt lager ovanpå botten. Frys 30 minuter.
Smält chokladen i intervaller i micro, passa så den inte bränner och rör emellanåt. Rör ner kokosoljan.
Skär upp twixen i bars, ca åtta stycken. Täck en och en med den smälta chokladen. Använd ett pralinverktyg eller en gaffel. Skaka av överflödig chokladen och låt barsen sedan stelna på plåt med bakplåtspapper i kylen, minst 30 minuter. Eventuellt behöver du värma på chokladen något efter att du doppat ca 4 bars.
Noteringar
Förvara i lufttätt burk i kyl.
Går bra att frysa in, upp till tre månader.
- Tid att laga: 1,5 h