(copycat) Twix Bars
Alltså att denna är utan gluten och vitt strösocker tycker jag uppriktigt är svårt att förstå. Den blir megasaftig och samtidigt seg från dadelkolan – och det finns till och med en sak som gör den bättre än originalet – att den inte är så otroligt söt som jag personligen tycker att originalet är.
Obs! För skeptikern vill jag även lägga till att den inte på något sätt smakar dadlar, utan dadlarna bidrar endast med sötma och kola-smak. Gott!
Skriv ut(copycat) Twix Bars
- Total tid: 0 timmar
- Antal: 8 st 1x
Ingredienser
Botten
100 g rumstempererat smör
70 g kokossocker (1 dl)
125 g mandelmjöl (2,5 dl)
1 äggula
0,5 tsk salt
1 st vaniljstång
Kolalager
20 urkärnade färska dadlar
0,5 dl smakneutral kokosolja
1 tsk vaniljpulver
Chokladlager
200 g mörk choklad
0,5 msk kokosolja
Instruktioner
Dela och skrapa ur vaniljstången. Använd en köksassistent med paddel, och rör snabbt ihop alla ingredienser, förutom äggulan. Den tillsätter du precis när du fått en jämn smet. Rör ihop, precis tills det är jämnt blandat.
Platta ut i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
Värm ugnen till 175 grader. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Det ska bli lätt gyllene.
Låt botten kallna helt på galler i rumstemperatur.
Mixa sedan alla ingredienser för kolan, det tar ett par minuter. Tryck försiktigt med lätt hand ut i ett jämnt lager ovanpå botten. Frys 30 minuter.
Smält chokladen i intervaller i micro, passa så den inte bränner och rör emellanåt. Rör ner kokosoljan.
Skär upp twixen i bars, ca åtta stycken. Täck en och en med den smälta chokladen. Använd ett pralinverktyg eller en gaffel. Skaka av överflödig chokladen och låt barsen sedan stelna på plåt med bakplåtspapper i kylen, minst 30 minuter. Eventuellt behöver du värma på chokladen något efter att du doppat ca 4 bars.
Noteringar
Förvara i lufttätt burk i kyl.
Går bra att frysa in, upp till tre månader.
- Tid att laga: 1,5 h