Citron- och vallmoscones

Citron- och vallmoscones
Lång helgfrukost eller lugn söndagsmorgon? Då är det läge att svänga ihop dessa fräscha citron- och vallmoscones. 🍋 De är enkla att baka, doftar magiskt och smakar allra bäst när de är nybakta och fortfarande varma. Servera med en klick färskost och marmelad – det är en liten frukostfest. ✨
Citron- och vallmoscones – fräscha, fluffiga och nybakta
Citron i scones är lite av en game changer – det bryter av fint och gör dem extra goda tillsammans med något krämigt och sött, som philadelphiaost och marmelad. Vallmofrön ger en rolig liten crunch-effekt i varje tugga. En perfekt balans mellan fräscht och fluffigt.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Citron- och vallmoscones?
Vill du göra dina scones lite extra fina? Använd stansningar/utstickare för att skära dem jämnt och runda – det ger ett proffsigt resultat och jämn gräddning. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Citron- och vallmoscones?
Havremjöl – ett glutenfritt mjöl som ger mild och nötig smak. Du kan köpa färdigt eller enkelt göra eget genom att mixa havregryn till ett fint mjöl i en mixer. Vill du köpa hittar du havremjöl här. (reklamlänk)
Kikärtsmjöl – hjälper sconesen att hålla ihop. (reklamlänk)
Glöm inte citronzest för fräschören och vallmofrön för den där lilla crunchen. 🍋

Tips för att lyckas med Citron- och vallmoscones
Låt degen svälla i cirka 5 minuter innan du formar sconesen. Den kommer fortfarande kännas lite lös – men det är precis som det ska vara.
Ät sconesen direkt från ugnen – nybakta är de som allra bäst! Varma, fluffiga och med smöret smältande över.

Citron- och vallmoscones
- Antal: 10 st 1x
Beskrivning
Lång ledig morgon? Testa dessa scones ❣️
Ingredienser
125 g havremjöl (2,25 dl)
130 g kikärtsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
115 g smör, tärnat
Zest av 1 citron
0,5 dl blå vallmofrö
50 g färska dadlar, urkärnade och hackade
40 g honung (0,25 dl)
1,25 dl filmjölk + extra till pensling
Philadelphia och marmelad till servering
Instruktioner
Värm ugnen till 225 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Blanda de torra ingredienser i en bunke, tillsätt smör och nyp ihop tills finfördelat.
Blanda ner citronzest, vallmofrön och dadlar i smeten. Tillsätt filmjölk och honung och blanda till en lös deg. Låt stå i ca 5 minuter så att mjölet sväller.
Platta ut degen på mjölad yta till en ca 2 cm tjock platta. Stansa ut rundlar, totalt 10 st.
Lägg på plåten och pensla med filmjölk. Grädda ca 10 min eller tills de fått fin färg. Låt svalna på ett galler.
Ät direkt och servera till exempel med Philadelphia och marmelad.