Citron- och mandelkaka

Citron- och mandelkaka
Citron och mandel i en ljuvlig kombination som smakar som vår i kakformat! Den här kakan är naturligt glutenfri och extra god serverad med fluffig, vispad kokosgrädde. Psst… ett tips: smaksätt gärna kokosgrädden med lite äkta vaniljpulver och en skvätt lönnsirap för extra lyxig smak.
Citron- och mandelkaka – saftig och god
Tack vare mandelmjöl och kokosolja blir den här kakan riktigt saftig och härligt mjuk. Mandelmjölet gör kakan naturligt glutenfri och kokosoljan hjälper till att hålla kakan fuktig utan att den känns tung. Perfekt till vårens och sommarens fikastunder!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Citron- och mandelkaka?
För att baka citron- och mandelkakan smidigt är en bra springform ett måste. Jag använder själv denna variant. (reklamlänk).
När du river citronzest är det också viktigt att använda ett riktigt bra zestjärn. Har du inget zestjärn? Då hittar du min favorit här. (reklamlänk). Det gör hela skillnaden!

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Citron- och mandelkaka?
Här är några av huvudingredienserna du behöver:
Mandelmjöl – ger kakan dess fina, saftiga textur, hitta mandelmjöl här. (reklamlänk)
Havremjöl – du kan köpa färdigt havremjöl. (reklamlänk) eller göra enkelt själv genom att mixa havregryn till ett fint mjöl i en matberedare eller mixer. Tillsammans skapar dessa ingredienser en luftig och samtidigt härligt saftig kaka, perfekt till både vardag och fest!

Tips för att lyckas med den saftigaste Citron- och mandelkakan
Använd smakneutral kokosolja i receptet – alltså en kokosolja som är deodoriserad och inte smakar kokos. Jag föredrar denna typ av kokosolja eftersom den låter citronens och mandelns smaker få ta plats fullt ut, utan att störas av en kraftig kokossmak.
Skriv ut
Citron- och mandelkaka
- Antal: 10 bitar 1x
Beskrivning
Citron + Mandel = Sant!
Ingredienser
1 citron
2 ägg
1 dl lönnsirap
1 dl smakneutral smält kokosolja
150 g mandelmjöl (3 dl) plus till att bröa formen
42 g havremjöl (0,75 dl)
1 tsk bakpulver
50 g mandel- flagad
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Skölj citronen och riv skalet fint med ett zestjärn. Pressa ut saften. Vispa ihop tillsammans med ägg, lönnsirap och smält kokosolja.
Vänder ner mandelmjöl, havremjöl och bakpulver.
Smörj en form med löstagbar kant, jag använder en som är 20 cm i diameter, och ströa med 2 msk mandelmjöl.
Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 min. Känn med en sticka för att veta när den är klar.
Låt svalna och pudra över florsocker eller sukrin mellis