Chokladbrownies med sötpotatis

Chokladbrownies med sötpotatis
Hemligheten bakom den här kladdiga drömmen? Sötpotatis! Men lugn – du smakar den inte. Den gör bara jobbet: saftigt, krämigt, chokladigt. Den här brownien får sin sötma från lönnsirap och mörk choklad och blir ett perfekt glutenfritt alternativ till klassiska brownies.
Chokladbrownies med sötpotatis – Lönnsirap och mörk choklad
I stället för vitt socker använder vi lönnsirap och mörk choklad – som också lyfter chokladsmaken till nästa nivå. Jag använder helst en smakneutral kokosolja för att behålla chokladsmaken i fokus.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Chokladbrownies med sötpotatis?
En fyrkantig bakform, cirka 20×20 cm, är perfekt för brownies – du hittar en favorit här. (reklamlänk)
En bra matberedare gör det enkelt att mixa sötpotatisen slät och få ihop smeten snabbt. Här är två varianter jag tycker om, en
dyrare variant (reklamlänk)
och en billigare variant. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Chokladbrownies med sötpotatis?
Mandelmjöl gör brownien saftig och näringsrik – det här använder jag. (reklamlänk)
Och till chokladsmaken – Valrhona kakao är magisk, hitta min favorit här. (reklamlänk)

Tips för att baka de godaste Chokladbrownies med sötpotatis
Du kan enkelt göra eget havremjöl genom att mixa havregryn – enkelt, snabbt och billigt. Om du vill köpa så tipsar jag om det här havremjölet (reklamlänk). Perfekt i många glutenfria recept!
Skriv ut
Chokladbrownies med sötpotatis
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
En chokladig dröm i brownieformat ❣️
Ingredienser
500 g sötpotatis
2 st ägg
1 dl lönnsirap
0,5 dl kokossocker
100 g smält kokosolja
0,5 tsk espressopulver eller kaffepulver
100 g mandelmjöl (2dl)
80 g havremjöl (ca 1,5 dl)
30 g kakao (0,75 dl)
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
100 g grovt hackad mörk choklad
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att ångkoka tärnad sötpotatis tills mjuk. Det gör du genom att lägga den tärnade sötpotatisen i en finmaskig sil, satt i en stor kastrull med kokande vatten, och lock ovanpå. Det tar ca 15 minuter och det är okej att det är lite motstånd kvar. Det går även att tillaga i ugn, 200 grader ca 15 minuter. Tärna sötpotatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt sötpotatisen svalna något och mixa sedan med ägg, lönnsirap, smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt sötpotatissmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet. Tillsätt choklad. Vänd snabbt ihop. Häll smeten i en fyrkantig form 24×24 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills kanterna stelnat och den känns mjuk men inte lös i mitten.