Chokladbrownie med kokostosca
Chokladbrownie med kokostosca
Finns det något godare än en riktigt saftig chokladbrownie? Ja, kanske – om den toppas med ett lager härligt knäckig kokostosca! Kombinationen av den rika chokladsmaken och den söta, nötiga kokostoscan gör denna chokladbrownie med kokostosca till en riktig favorit hos många.
Chokladbrownie med kokostosca – med en twist
Min twist på detta bakverk är att jag bakar den med havremjöl och sötar både brownien och kokostoscan med kokossocker och dadelsirap, vilket ger en naturligt söt smak. Dadelsirap är ett toppenalternativ till vanlig sirap, gjord på 100 % dadlar. Havremjöl gör dessutom denna chokladbrownie glutenfri, perfekt för dig som letar efter bakalternativ utan att kompromissa på smaken.
Vilka bakredskap behöver jag för att baka Chokladbrownie med kokostosca?
För att få fina brownies i rutformat använder jag en favoritbakform som du kan hitta här (reklamlänk). Den gör det enkelt att få fina, jämna bitar som håller formen.
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Chokladbrownie med kokostosca?
Jag använder kokossocker för att få en mild och rund sötma i kakan. Kokossocker finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, men om det är svårt att hitta kan du klicka hem det här (reklamlänk).
Tips för att lyckas med den bästa Chokladbrownien med kokostosca
Se till att brownien är tillräckligt färdiggräddad så att ytan kan ”stå emot” kokostoscan när den läggs på. Annars kan kokostoscan sjunka ner i kakan istället för att lägga sig som ett jämnt lager ovanpå. Ta dig tiden att kolla ytan noggrant – det ger en perfekt chokladbrownie med kokostosca varje gång!
Skriv utChokladbrownie med kokostosca
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Riktigt saftig chokladbrownie med ett lager härligt knäckig kokostosca
Ingredienser
300 g smör
260 g kokossocker (3,75 dl) eller brunt farinsocker
5 ägg
85 g havremjöl (1,5 dl) eller 2 dl vetemjöl
80 g kakao, gärna en god en – jag använder Valrhona (2 dl)
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk espressopulver (valfritt men ger mer tryck till chokladsmaken)
3 msk fiberhusk – för saftighet
100 g mörk (eller ljus) choklad
2 nypor flingsalt efter gräddning
Kokostosca
50 g smör
0,75 dl dadelsirap eller ljus sirap
70 g kokossocker (1 dl) eller brunt farinsocker
100 g vispgrädde (1 dl)
150 g riven kokos [4,3 dl]
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper 24×24 cm.
Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Smöret måste först smälta helt, sedan kommer det puttra och fräsa en stund. När smöret sedan tystnar kommer det vara gyllenbrunt och dofta nötigt och karamelligt, då är det klart. Ta av från plattan och låt svalna något.
Vispa ägg och kokossocker med elvisp 3-4 minuter, tills ljust och fluffigt.
Vänd ner smöret i äggblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Dags att göra kokostoscan!
Kokostosca
Lägg smöret i en kastrull och smält på medelhög värme. Tillsätt sirap, kokokssocker och vispgrädde. Låt koka upp och sänk sedan värmen och tillsätt
den rivna kokosen. Låt det sjuda ca 5 minuter.
Ta ut brownien när den är nästan färdiggräddad och bred på kokostoscan. Grädda i ytterligare ca 10 minuter eller tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt kallna på galler, skär sedan upp i rutor med en vass kniv.