Brownie 2.0
Brownie 2.0 med brynt smör och flingsalt
Jag kallar dessa brownies 2.0 för det är precis vad de är, med brynt smör och flingsalt som lyfter chokladsmaken till absolut nästa nivå. Denna glutenfria variant är en riktig chokladdröm med sin intensiva chokladsmak och krämiga konsistens.
Brownie 2.0 – Glutenfri chokladdröm
Jag sötar mina brownies med kokossocker som bidrar med god karamellig smak, och med precis rätt mängd havremjöl så att den behåller en fudgey perfekt konsistens. Sen tillsätter jag grovt hackad choklad vilket lyfter Brownien och ger ett extra djup till chokladsmaken.
Bakredskap för att baka Brownie 2.0
Jag använder en fyrkantig form som är 24×24 cm – perfekt för att få rätt höjd på brownien. Om du behöver en bra form kan du klicka hem den jag använder här (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Brownie 2.0?
För att skapa dessa underbara brownies använder jag kokossocker, vilket ger en härlig karamellaktig sötma. Kokossocker hittar du här (reklamlänk). För att få en extra god chokladig touch till detta recept vill du använda riktigt bra kakao, jag kommer alltid slå ett slag för att baka med denna (reklamlänk).
Tips för att bryna smöret till Brownie 2.0
Brynt smör är det som verkligen tar denna brownie till nya höjder. Det kan låta krångligt att bryna smör, men det är faktiskt enklare än du tror. Låt det puttra och fräsa på medelhög värme, och låt det ta tid – för det gör det. Då och då kan du lyfta den från värmen och vicka på den i luften så att det inte bränner i botten. Så fort den blir ljust brun i färgen, börjar dofta nötigt och karamelligt, och fräsandet tystnar så är den klar!
Skriv utBrownie 2.0
- Total tid: 40 min
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
En riktigt smarrig Brownie med brynt smör och flingsalt – helt enkelt en Brownie 2.0
Ingredienser
300 g smör
260 g kokossocker (3,75 dl)
5 ägg
85 g havremjöl (1,5 dl)
80 g kakao, gärna en god en – jag använder Valrhona (2 dl)
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk espressopulver (valfritt men ger mer tryck till chokladsmaken)
3 msk fiberhusk – för saftighet
100 g mörk (eller ljus) choklad
2 nypor flingsalt efter gräddning
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper 24×24 cm.
Bryn smöret i en kastrull på medelhög värme. Smöret måste först smälta helt, sedan kommer det puttra och fräsa en stund. När smöret sedan tystnar kommer det vara gyllenbrunt och dofta nötigt och karamelligt, då är det klart. Ta av från plattan och låt svalna något.
Vispa ägg och kokossocker med elvisp 3-4 minuter, tills ljust och fluffigt.
Vänd ner smöret i äggblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen 18-20 minuter. Kakan är klar när den stelnat runt kanterna men fortfarande är lite kladdig i mitten när du testar med en liten kniv eller teststicka.
- Tid att förbereda: 20 min
- Tid att laga: 20 min