Blåbärsrutor med kvarg

Blåbärsrutor med kvarg
Fräsch och sötsyrlig liten ruta! Fullproppad med blåbär, citron och kvarg, vilket ger en härligt syrlig och lite yoghurtliknande ton i smaken.
Blåbärsrutor med kvarg – saftiga och fyllda med bär
För extra saftighet kan du använda fiberhusk i smeten – det är valfritt, men jag tycker det gör bakverket ännu bättre. Och när det kommer till blåbär: svenska blåbär vinner alla dagar i veckan! Deras intensiva smak och färg gör stor skillnad i kakan.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Blåbärsrutor?
För att få till riktigt snygga och jämna rutor rekommenderar jag en fyrkantig form – den gör det enkelt att skära upp bitar i lagom storlek. Fyrkantig form hittar du här (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Blåbärsrutor?
Ett smart sätt att få extra bra konsistens i glutenfri bakning är att använda fiberhusk – det binder ihop smeten och gör kakan mer saftig. Fiberhusk hittar du här (reklamlänk)

Tips för att lyckas med Blåbärsrutor
När du vänder ner blåbären i smeten – vänd försiktigt precis så de fördelas jämnt. Då undviker du att smeten missfärgas för mycket, vilket annars kan göra kakan lite grå i färgen.
Skriv ut
Blåbärsrutor med kvarg
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Fräsch ruta med blåbär!
Ingredienser
200 g smör
1 pkt Kesella kvarg 250 g
Skal av 1 citron
1 dl lönnsirap
3 ägg
83 g havremjöl (1,5 dl)
1 tsk vaniljpulver
2 msk fiberhusk (för saftighet)
2 nypor flingsalt
1 pkt frysta svenska blåbär à 250 g
1 msk potatismjöl
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper 24×24 cm.
Smält smöret på låg till medelhög värme. Ta av från plattan och låt svalna. Vispa ihop ägg med kesella i en bunke.
Vänd ner smöret i äggblandningen tillsammans med lönnsirap och citronskal. Vänd sedan ner de torra ingredienserna.
Blanda blåbären med potatismjöl så att de blir jämnt täckta. Vänd ner i smeten, precis så de fördelas jämnt – för att undvika att smeten missfärgas för mycket av blåbären (kakan kam då bli lite grå i färgen).
Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter. Kakan är klar när den gräddats in till mitten, känn med en sticka.
Pudra florsocker över vid servering