Blåbärskaka med mascarponefrosting
Blåbärskaka med mascarponefrosting – Saftig och fluffig
Denna blåbärskaka är en perfekt kombination av fluffig, saftig vaniljkaka, len mascarponefrosting och en sötsyrlig blåbärskompott. En riktig smakupplevelse som passar perfekt till fika eller som dessert efter middagen. Mums!
Blåbärskaka med mascarponefrosting – Enkel att baka och så god
Sockerkakan smaksätts med vanilj och mascarponefrostingen vispar du snabbt ihop. Blåbärskompotten är lätt att göra – bara ett snabbt uppkok så är den klar. Om du vill fixa och trixa med blåbärsmönster på kakan är såklart helt valfritt, annars kan du bre blåbärskompotten i ett jämnt lager ovanpå eller servera vid sidan om.
Vad behöver jag för bakredskap för att baka Blåbärskaka med mascarponefrosting?
För att baka denna härliga blåbärskaka använder jag en kvadratisk form på 24×24 cm. Den exakta formen jag använder hittar du här (reklamlänk).
Vilka ingredienser behöver jag för att baka Blåbärskaka med mascarponefrosting?
Kakan sötas med björksocker och sukrin melis. Björksocker kan du köpa här (reklamlänk), och sukrin melis hittar du här (reklamlänk).
Tips för att lyckas med den godaste Blåbärskakan
När du gör blåbärskompotten är det viktigt att bara ge den ett snabbt uppkok – om den kokar för länge blir den för tjock i konsistensen. Om det händer kan du enkelt justera genom att tillsätta en liten skvätt vatten för att få tillbaka den rätta konsistensen.
Skriv utBlåbärskaka med mascarponefrosting
- Total tid: 1h 20min
- Antal: 16 bitar
Beskrivning
Vaniljkaka med blåbär och mascarpone – kan det bli bättre? 🫐❣️
Ingredienser
Vaniljkaka
150 g smör
150 g valfri mjölk (1,5 dl)
225 g björksocker eller vanligt strösocker (2,5 dl)
3 st ägg
190 g havremjöl (3,5 dl)
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt
1 msk fiberhusk (för saftighet)
Blåbärskompott
225 g frysta blåbär
citronsaft från 0,5 citron
2 msk lönnsirap
1 msk maizena
Frosting
0,5 förp mascarpone
45 g sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på nätapotek) eller vanligt florsocker (0,75 dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
Citronmeliss till dekoration (valfritt)
Instruktioner
Kompott
För att göra kompotten kokar du upp bär med honung, citronsaft och majstärkelse. Här handlar det om ett mycket snabbt uppkok. Så fort första bubblorna syns tar du den av värme, annars blir kompotten för trög av majsstärkelsen. Det går att ordna med en skvätt vatten isåfall. Låt kallna.
Vaniljkaka
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, 24x 24 cm.
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt mjölken så att det svalnar. Vispa ägg och björksocker ljust och pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med slickepott. Tillsätt mjölkblandningen och vänd ihop tills väl blandat. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 30-40 minuter eller tills en sticka är torr när du testar. Låt kakan kallna i formen på galler.
Frosting
Vispa upp mascarponen så att den mjuknar. Addera grädde och sukrin melis och vispa till en fluffig frosting (först blir den lös men tjocknar efter hand som du vispar).
Bred frostingen på den kalla kakan och toppa med blåbärskompott. Dekorera med citronmeliss (valfritt).
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: 30-40 min