Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Blåbärskaka med mascarponefrosting


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 1h 20min
  • Antal: 16 bitar

Beskrivning

Vaniljkaka med blåbär och mascarpone – kan det bli bättre? 🫐❣️


Ingredienser

Vaniljkaka
150 g smör
150 g valfri mjölk (1,5 dl)
225 g björksocker eller vanligt strösocker (2,5 dl)
3 st ägg
190 g havremjöl (3,5 dl)
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
2 nypor flingsalt
1 msk fiberhusk (för saftighet)

Blåbärskompott
225 g frysta blåbär
citronsaft från 0,5 citron
2 msk lönnsirap
1 msk maizena

Frosting
0,5 förp mascarpone
45 g sukrin melis (kalorifritt florsocker, finns att köpa på nätapotek) eller vanligt florsocker (0,75 dl)
100 g vispgrädde (1 dl)
Citronmeliss till dekoration (valfritt)


Instruktioner

Kompott
För att göra kompotten kokar du upp bär med honung, citronsaft och majstärkelse. Här handlar det om ett mycket snabbt uppkok. Så fort första bubblorna syns tar du den av värme, annars blir kompotten för trög av majsstärkelsen. Det går att ordna med en skvätt vatten isåfall. Låt kallna.

Vaniljkaka
Värm ugnen till 175 grader.
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, 24x 24 cm.
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt mjölken så att det svalnar. Vispa ägg och björksocker ljust och pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Sikta i de torra ingredienserna och vänd ihop till en jämn smet med slickepott. Tillsätt mjölkblandningen och vänd ihop tills väl blandat. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
Grädda i mitten av ugnen, cirka 30-40 minuter eller tills en sticka är torr när du testar. Låt kakan kallna i formen på galler.

Frosting
Vispa upp mascarponen så att den mjuknar. Addera grädde och sukrin melis och vispa till en fluffig frosting (först blir den lös men tjocknar efter hand som du vispar).

Bred frostingen på den kalla kakan och toppa med blåbärskompott. Dekorera med citronmeliss (valfritt).

  • Tid att förbereda: 45 min
  • Tid att laga: 30-40 min