Blåbärsbars med jordnötssmör

Blåbärsbars med jordnötssmör
Det här är en ljuvligt maxad blåbärsbar som dessutom inte kräver någon ugn för att baka! En perfekt kombination av söta blåbär och krämigt jordnötssmör gör dessa bars till en favorit för både stora och små. De är dessutom glutenfria och enkla att slänga ihop när sötsuget slår till.
Blåbärsbars med jordnötssmör – en perfekt kombination
Ska du välja crunchy eller creamy jordnötssmör? Många föredrar crunchy för den härliga texturen, men när det kommer till bakning kan creamy vara ett bättre alternativ eftersom det är mer lättarbetat och ger en jämnare konsistens. I dessa bars spelar det dock mindre roll, så använd det du har hemma!
Den enkla blåbärskompotten kokar du ihop på bara några minuter med få ingredienser. Så gott och enkelt!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Blåbärsbars med jordnötssmör?
En avlång brödform är perfekt att använda här för att få fina, jämna bars. Jag använder denna (Reklamlänk).

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Blåbärsbars med jordnötssmör?
Tips! Använd havremjöl för att göra barsen glutenfria. Du kan köpa färdigt havremjöl här (reklamlänk).
Vill du ha en billigare variant? Mixa egna havregryn till ett fint mjöl med hjälp av en matberedare eller mixer. Det blir lika bra och du har full kontroll på ingredienserna!

Tips för att lyckas med de godaste Blåbärsbarsen
För att få till riktigt fina bars utan kladd – klä din avlånga form med bakplåtspapper. Då blir det lätt att lyfta ur och skära snygga bitar. Kolla in min reel där jag visar hur du enkelt klär formen.
Skriv ut
Blåbärsbars med jordnötssmör
- Antal: 8st bars 1x
Beskrivning
Blåbärsbars med jordnötssmör – det blir riktigt gott det!
Ingredienser
105 gram lönnsirap (0,75 dl)
2 msk smält kokosolja
75 g jordnötssmör (0,75 dl)
90 g havregryn (2,5 dl)
110 g havremjöl (2 dl)
Blåbärskompott
225 g frysta blåbär
citronsaft från 0,5 citron
2 msk lönnsirap
1 msk maizena
Instruktioner
Kompott
Börja med kompotten där du kokar upp blåbären med honung, citronsaft och majstärkelse under konstant upprörning. Så snart den kokat upp och tjocknat så ta den från värmen. Låt svalna.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
Blanda ihop övriga ingredienser till en kakdeg. Spara en fjärdedel av kakdegen till topping.
Häll resterande kakdeg i botten på formen och pressa ut till ett jämnt lager. Häll över blåbärskompotten och jämna till ytan. Toppa med resterande kakdeg som en smuldeg ovanpå.
Ställ in i frysen ca 1 h. Skär sedan upp i bars – enklast är med en brödkniv. Förvara i kyl.