Banan- och cream cheeserutor

Banan- och cream cheeserutor
Tänk dig en banankaka med en len cream cheese-frosting och ett stänk kanel. Det här är en ny favoritkombo för dig som gillar att baka glutenfritt men inte vill kompromissa med smaken.
Banan- och cream cheeserutor – så gör du
Kakan är som ett mjukt bananbröd och sötas med lönnsirap i kombination med mogna bananer. Kanelen är viktig – den finns både i smeten och på toppen och lyfter smaken rejält.
Frostingen är dessutom superenkel att göra – två ingredienser som du bara rör ihop för hand. En perfekt dessert att svänga ihop när du vill imponera med något gott, snabbt och glutenfritt!

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Banan- och cream cheeserutor?
För bästa resultat: använd en fyrkantig bakform (reklamlänk) och gärna en matberedare för att smidigt mixa ihop smeten. Jag tycker att dessa två är riktigt bra, ett kraftig variant som klarar det mesta hittar du här (reklamlänk) och en mer prisvärd variant hittar du här. (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Banan- och cream cheeserutor?
Här använder jag mandelmjöl och havremjöl – glutenfritt, näringsrikt och perfekt i just denna typ av mjuk kaka. Om du vill klicka hem något av det så hittar du det här:
🛒 Mandelmjöl (reklamlänk)
🛒 Havremjöl (reklamlänk)

Tips för att baka de godaste Bananrutorna
Använd övermogna bananer – ju brunare skal, desto sötare smak!
Har du inget havremjöl hemma? Mixa havregryn i matberedaren och du har ett eget mjöl på bara några sekunder.
Perfekt tips för spontanbakaren. 🍌

Banan- och cream cheeserutor
- Antal: 16 rutor 1x
Beskrivning
Banan + Cream cheese = sant
Ingredienser
3 st mogna bananer – i vikt ca 500 g med skal
2 st ägg
1,5 dl lönnsirap
100 g smör
0,5 tsk vaniljpulver
100 g mandelmjöl (2dl)
110 g havremjöl (2dl)
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
1 tsk kanel
Frosting
300 g Philadelphia färskost
2 msk lönnsirap
Till dekorering
Bananchips
Kanel
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader. Klä en fyrkantig form, 24×24 cm, med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Mixa bananer, ägg, lönnsirap och smält smör i en matberedare eller mixer till en slät smet.
Blanda samtliga torra ingredienser i en stor bunke. Tillsätt banansmet och vänd ihop med slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig och kakan ska bli lite gyllene på toppen.
Låt kallna på galler.
Rör ihop ingredienserna för frostingen i en skål och bred sedan över kakan. Dekorera med lite extra kanel och torkade bananchips.