Zucchinikaka med Choklad – glutenfri
Zucchinikaka med Choklad – glutenfri
- Total tid: ca 1 h 15 min
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Saftig och farligt god zucchinikaka.
Ingredienser
200 g riven zucchini
2 st ägg
1 dl lönnsirap
100 g smält smör
90 g björksocker / sötströ / vanligt strösocker (1dl)
100 g mandelmjöl (2dl) eller hasselnöt
75 g bovetemjöl (1 dl)
40 g kakao (1 dl)
0,5 tsk espressopulver eller kaffepulver
1,5 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Frosting
250 g mjölk (2,5 dl)
2 tsk espressopulver
45 g björksocker (0,5 dl)
0,5 tsk vaniljpulver
50 g äggula (ca 3 st)
25 g majsstärkelse (1/2 dl)
15 g rumsvarmt smör
65 g grädde (0,75 dl)
100 g mörk choklad 70% – en god en!
Instruktioner
Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att riva zucchini grovt.
Vispa ihop ägg och socker. Vänd ner lönnsirap, smält smör och zucchini. Sikta ner de torra ingredienser. Vänd ihop till en jämn smet,
Grädda i fyrkantig form, 24×24 cm i ca 30 min. Känn med en sticka, den ska precis bli torr.
Frosting
Koka upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull.
Vispa ihop resterande socker med majsstärkelse, espressopulver, vaniljpulver och äggulor till en slät kräm.
Vispa ner mjölkblandningen i äggule-blandningen under konstant vispning.
Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning på spisen tills krämen tjocknar. Krämen ska inte koka, men låt en bubbla komma upp till ytan. Detta för att aktivera stärkelsen så att krämen tjocknar ordentligt.
Ta av från värmen och rör ner det rumsvarma smöret, skuret i kuber.
Låt krämen kallna. Snabbast går det om du häller över den på ett större fat eller en plåt. Plasta och lägg plasten mot ytan på krämen, så att det inte bildas ett skinn på krämen. Även detta går att förbereda dagen innan.
När krämen kallnat så vispa upp den ihop med ovispad grädde. Tillsätt sedan smält avsvalnad choklad och vispa till en fast kräm.
Bred krämen på kakan.
- Tid att förbereda: 45 min
- Tid att laga: ca 30 min