Vaniljcupcakes med Saltkola-sås
Saltkola-såsen gjord på kokossocker är så god att jag använder den både som fyllning i cupcaken och ringlad ovanpå – MUMS! Tillsammans med nötig muffins och fluffig vaniljfrosting så blir denna lilla goding så bra.
Skriv utVaniljcupcakes med Saltkola-sås
- Total tid: ca 1,5 h
- Antal: 15 1x
Beskrivning
Saltkola-såsen är så god att jag använder den både som fyllning i cupcaken och ringlad ovanpå – MUMS! Tillsammans med nötig muffins och fluffig vaniljfrosting så blir denna lilla goding så bra.
Ingredienser
150 g smält smör
150 g björksocker (ca 1,5 dl)
150 g ägg (ca 3 st)
300 g mjölk (3 dl)
1/2 vaniljstång
300 g mandelmjöl (6 dl)
80 g durramjöl (1 dl)
0,75 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
Frosting
370 g Philadelphia färskost
160 g rumsvarmt smör i kuber
120 g sukrin
1/2 vaniljstång
Saltkola-sås
105 g kokossocker (1,5 dl)
en skvätt vatten, en matsked eller två
45 g smör
50 g grädde (0,5 dl)
1,5 rejäl nypa flingsalt, eller så salt som du vill ha den
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader.
Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Ett tips är att bara fylla varannan, då får du en jämnare gräddad muffins.
Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Spara hälften till frostingen.
Vispa ihop smält smör, socker, ägg, mjölk och fröna från vaniljstång för hand i en bunke.
Tillsätt sedan mandelmjöl, durramjöl, salt och bakpulver och vispa precis tills det går ihop.
Fyll muffinsformarna till 3/4 och sätt in i mitten av ugnen. Sänk efter fem min till 175 grader och grädda ytterligare cirka 10-15 min. Prova med en sticka, den ska vara torr. Låt sedan kallna på galler.
Kolasås
Smält socker med en skvätt vatten i en panna eller kastrull.
Ta av från värmen och tillsätt smör. Var försiktigt ifall det skvätter, det blir varmt! Rör tills sockret har smält. Rör sedan ner grädde och tillslut flingsalt. Smaka av tills den är så salt du vill ha den.
Låt kallna helt och häll sedan över i en dressingflaska eller spritspåse med liten runtyll, ca 6 mm.
Skär ut toppen av varje muffins med en kniv, skär som en triangel rakt ner i cupcaken. Ta bort toppen och fyll sedan urgröpningen med kolasås.
Frosting
Vispa rumsvarmt smör med sukrin och urskrapad vaniljstång tills vitt och fluffigt, det tar några minuter. Använd kökassistent eller elvisp. Tillsätt sedan Philadelphia och vispa ihop tills fluffig.
Spritsa / bred på muffinsarna med en spritspåse eller palett. Ringla sedan över kolasås.
Noteringar
Förvaras i kyl, i lufttät burk. Går bra att frysa in, upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 1 h
- Tid att laga: 15-20 min i ugn