Ugnsbakad choklad

Ugnsbakad choklad
En perfekt chokladig avslutning på middagen – den här desserten ser lyxig ut men är busenkel att sno ihop. Ugnsbakad choklad är både glutenfri och kan göras mjölkfri vid behov, men ger ändå en djup, fyllig smak med härlig chokladkaraktär.
Ugnsbakad choklad – chokladdröm som dessutom kan bli mjölkfri
Jag använder 70 % choklad för att få den där intensiva chokladsmaken, men utan att det blir för bittert. Sötningen sker med kokossocker som dessutom bidrar med en mjuk karamellton – riktigt gott!
Vill du göra desserten mjölkfri går det fint att byta ut mejerierna mot t.ex. havre- eller kokosbaserade alternativ. Däremot är äggen viktiga här – de behövs för att smeten ska stanna till sig fint i ugnen.

Vad behöver jag för bakredskap för att baka Ugnsbakad choklad?
För att få en riktigt slät och len chokladsmet är det smart att använda en stavmixer när du häller den varma vätskan över den hackade chokladen. Jag använder den här favoriten:
Stavmixer – klicka här (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att baka Ugnsbakad choklad?
Två ingredienser som gör hela skillnaden:
– En riktigt god choklad – gärna 70 %, som den här:
Choklad för bakning – klicka här (reklamlänk)
– Och mitt favoritsocker när jag vill ha sötma + djup smak:
Kokossocker – klicka här (reklamlänk)
Tillsammans ger de den där perfekta balansen mellan chokladigt och lagom sött.

Tips för att göra den godaste ugnsbakade chokladen
Toppa gärna desserten med något extra gott för att höja både smak och presentation! Här är några av mina favoriter:
– Jordgubbar, chiliflakes och rostade hasselnötter
– Mango, honung och kokosflakes
Variera efter säsong – och efter vad du gillar. Kombinationen av det mjuka chokladtäcket med krisp och fruktigt är helt magisk!

Ugnsbakad choklad
- Antal: 4–6 port 1x
Beskrivning
Chokladig dessert – snabb och magisk!
Ingredienser
100 g äggulor (ca 4–5 st)
100 g mörk choklad 70%
250 ml kokosmjölk
100 g valfri mjölk (1 dl)
35 g kokossocker (0,5 dl)
Till servering
Grovhackade rostade salta mandlar
Physalis
Frystorkade hallon
Instruktioner
Värm ugnen till 150 grader.
Vispa ihop äggulorna i en bunke. Hacka chokladen fint och lägg i en annan bunke.
Koka upp kokosmjölk, mjölk och kokossocker. Häll över äggulorna under vispning. Sila ner smeten över chokladen och blanda till en slät smet. Använd en stavmixer för att få en riktigt slät smet.
Ställ portionsformar på en djup plåt. Häll upp smeten jämnt i formarna. Ställ in formen i mitten av ugnen och häll vatten i formen så att det når ca halvvägs upp på formarna. Baka 60-120 minuter eller tills de stannat i formen. Låt svalna och ställ i kylen fram tills servering.