Tjusig Banana Split
Så enkel att göra, glassen blir krämig och god utan en sekunds användning av glassmaskin. Du smaksätter glassmeten med två olika smaker, den ena med Nutella (på hemgjord Nutella of course – scrolla ner för recept) samt en syrlig och somrig jordgubb/lime-glass gjord på frysta svenska jordgubbar. När jag smakade av den glassmeten fick jag en sådan galen sommarkänsla. Bara det tycker jag gör det värt att prova det här receptet.
Skriv utTjusig Banana Split
- Total tid: 5-6 h
Beskrivning
Glassen blir så krämig och god utan en sekunds användning av glassmaskin, hälften av glassmeten smaksätts med hemmagjord Nutella, och andra med svenska jordgubbar. Bara det tycker jag gör det värt att prova det här receptet.
Ingredienser
smet:
1 burk(ar) kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljextrakt
0,75 dl hemmagjord hasselnötskräm
250 g frysta svenska jordgubbar
0,5 st lime
tillbehör:
2 st banan
2 dl vispad grädde
1 näve(ar) hackade hasselnötter
1 dl chokladsås
kräm:
100 g rostade hasselnötter
25 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
0,5 msk kokosolja
1 msk lönnsirap
1 nypa(or) flingsalt
sås:
2,5 dl mellangrädde
0,5 dl ljust muscovadosocker
75 g hackad mörk choklad
75 g hackad mjölkchoklad
1 nypa(or) flingsalt
Instruktioner
Egen hasselnötskräm
Mixa 100 g rostade hasselnötter. Tillsätt smält mörk och mjölkchoklad, kokosolja, lönnsirap och flingsalt. Mixa till en slät kräm. Förvara i burk med tätslutande lock i kyl.
Glass
Fördela kondenserad mjölk jämt mellan två bunkar (jag använder digital våg). Vänd ner 1 tsk vaniljextrakt i vardera bunke. Smält nutellan försiktigt i skål över vattenbad, om den är kall och hård. Låt den inte bli för varm dock, låt den isåfall svalna något först. Vänd sedan ner den i en av bunkarna med kondenserad mjölk.
Mixa tinade jordgubbar tillsammans med saft av 1 lime till en slät puré. Vänd ihop med kondenserad mjölk.
Vispa hälften av grädden och vänd ihop med Nutella-smeten. Sedan andra hälften och vänd ihop med jordgubbsmeten.
Häll upp glassmeten i varsin form och frys minst 4-6 timmar.
Chokladsås
Koka upp grädde med muscovadosocker. Rör ner hackad choklad och en nypa flingsalt. Låt sjuda om du vill reducera den för en tjockare sås. Låt svalna innan servering.
Vid servering: Skiva bananer. Skopa upp glass. Strö över hackade hasselnötter, en klick grädde och ringla chokladsås. En säker vinnare.
- Tid att förbereda: 1- 1,5 h
- Tid att laga: 4-6 h frystid för glassen