Tiramisù-brownie – Utan gluten eller vitt socker
För den som missat så bor jag de närmsta kommande veckorna i Varenna, i norra Italien. Så tiramisù-inspirationen kan man ju säga kom ganska naturligt.
Tidigare i våras gjorde jag en mer klassisk tiramisù-inspirerad brownie men vad jag märkt av är det många av er som uppskattat de recept som är glutenfria (som min Chokladbanan-kaka med Chokladkräm och Rabarberkaka med Crumble).
Och självklart gillar jag också (sötsaks-lover som jag är) att ibland njuta av ett bakverk som inte är bakat med vitt socker och vitt mjöl. Utmaningen är just att behålla njutningen så att det inte bara känns ”nyttigt”. Det är ju det som bakverk/fikan är, till skillnad från mat som ska mätta och ge näring. Så för mig är det viktigt att inte baka ett ”mellanmål” utan att det fortfarande ska vara göttigt och något man vill unna sig. Och det tycker jag denna brownie checkar av.
Skriv utTiramisù-brownie – Utan gluten eller vitt socker
- Total tid: ca 1,5 h
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
Saftig och grymt god Tiramisù-brownie – bakad med mandelmjöl (därmed glutenfri) och sötad med medjool-dadlar (därmed utan vitt socker). Smaksatt med espresso, vanilj, marsalavin, mörk choklad och ett mascarpone-lager på toppen. Den görs i tre steg, där två av stegen är ”mixa ihop alla ingredienser i en matberedare” och det avslutande steget är ”rör ihop alla ingredienser i en skål”. Alla tre lager hälls i bakform och gräddas.
Denna kaka tjänar på att sätta sig i kyl över natten, då utvecklas smakerna ännu mer. Dekorera den genom att pudra över kakao och grovt hackad mörk choklad. Mums!
Ingredienser
Lager 1
3 ägg
150 g (3 dl) mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk espresso-pulver
0,5 tsk vaniljpulver
10 medjool-dadlar (eller vanliga dadlar, men öka då mängden till en 12-15 st)
1/2 dl marsalavin
1–2 nypor salt
2 msk kokosolja
Lager 2
3 ägg
150 g (3 dl) mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 msk espresso-pulver
10 medjool-dadlar (eller vanliga dadlar, men öka då mängden till en 12-15 st)
3 msk kakao
1–2 nypor salt
2 msk kokosolja
Lager 3
1 pkt mascarpone (à 250 g)
1 tsk vaniljextrakt
3 msk marsalavin
1 äggula
0,5 dl honung
1 nypa salt
Dekoration
Kakao att pudra över
100 g mörk kvalitetschoklad – jag använde Lindt 70%
Instruktioner
Klä en kvadratisk form med bakplåtspapper, ca 24×24 cm stor. Värm ugnen till 150 grader.
Börja med att mixa samtliga ingredienser till lager 1 i en matberedare. Häll i formen och jämna till med en slickepott så det täcker hela botten.
Fortsätt med lager 2, mixa samtliga ingredienser i matberedaren. Du behöver inte diska matberedare-bunken emellan. Häll sedan över detta lager i formen. Använd en slickepott och jämna till även detta lager.
I en bunke, rör ihop alla ingredienser för tredje lagret. Till en början kan det vara enklast att använda en slickepott för att mjuka upp mascarponen. Använd sedan en ballongvisp för att vispa bort klumpar. Klicka ut över det andra lagret och jämna sedan försiktigt till med en slickepott, utan att det blandas med lagren under.
Grädda i mitten av ugnen ca 45-50 minuter. Du kan kolla om kakan är klar genom att ta ut och skaka lite på formen. Kakan ska inte kännas lös men gunga något. Det översta lagret ska bli lite lätt gyllene. Det måste inte ha stelnat, kakan är ändå klar.
Låt kallna på ett galler. Bäst är om kakan får sätta sig i kyl över natten. Då utvecklas smakerna! Så ska du bjuda på denna, baka den dagen innan.
Vid servering – pudra med ett jämnt lager kakao. Hacka upp en mörk choklad kaka (jag använde Lindt 70%) och strö över. Skär kakan i jämna kvadrater, totalt 16 st.
- Tid att förbereda: 30 min
- Tid att laga: 45-50 min
- Kategori: Kaka / Brownie