Snickersgodis med puffad quinoa

Snickersgodis med puffad quinoa – en magisk blandning av jordnötssmör, choklad, dadlar och puffar
Det här hemmagjorda snickersgodiset är verkligen något utöver det vanliga! Här blandas krämigt jordnötssmör, sötma från mjuka dadlar och ett härligt krisp från quinoapuffar till små perfekta munsbitar. Toppa med en nypa flingsalt på chokladen för att få fram alla smaker – det är verkligen key för att få den rätta balansen mellan sött och salt.
Snickersgodis med puffad quinoa – naturligt sötat med dadlar
Istället för raffinerat socker använder vi färska dadlar – de du hittar i frukt- och gröntavdelningen. De är mjuka och söta och hjälper också till att hålla ihop godiset perfekt.
Undvik de hårda, torkade dadlarna från bakhyllan, de blir inte alls lika bra i konsistensen.
Om du inte får tag i quinoapuffar kan du enkelt byta ut dem mot puffat ris – men om du vill använda quinoapuffar hittar du dem här. (reklamlänk)

Vad behöver jag för bakredskap för att göra Snickersgodis med puffad quinoa?
En fyrkantig bakform är perfekt för att få lagom höga, jämna rutor av ditt godis. Här är en favorit. (reklamlänk)
En bra matberedare gör det enkelt att mixa ihop dadlar och jordnötssmör till en slät bas:
Dyrare matberedare (reklamlänk)
Billigare matberedare (reklamlänk)

Vilka ingredienser behöver jag för att göra Snickersgodis med puffad quinoa?
En riktigt bra choklad för bakning hittar du här – perfekt att smälta och hälla över ditt godis. (reklamlänk)
Och de quinoapuffar jag använder (kan bytas mot puffat ris vid behov) hittar du här. (reklamlänk)

Tips för att lyckas med ditt Snickersgodis med puffad quinoa!
Vill du ha den där perfekta, blanka chokladtoppen? Då kan du göra en enkel temperering av chokladen.
Så här gör du: Smält 2/3 av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Ta av från värmen och rör ner den sista 1/3 av chokladen så den smälter av den kvarvarande värmen. Då får du en glansig yta och chokladen spricker snyggt när du skär i godiset.
Proffstips: Skär upp snickersgodiset i rutor när chokladen precis börjat stelna men inte är helt hård. Då slipper du att chokladen spricker och får fina, jämna bitar!

Snickersgodis med puffad quinoa!
- Antal: 16 rutor 1x
Beskrivning
Snickersgodis! 🙂
Ingredienser
12 färska dadlar
300 g jordnötssmör
0,5 tsk vaniljpulver
En nypa flingsalt
35 g puffad quinoa (3,5 dl)
200 g mörk choklad
flingsalt att strö över
Instruktioner
Kärna ur dadlarna och lägg i en skål. Koka upp vatten och häll över dadlarna så de täcks. Låt stå i fem minuter och häll sedan av.
Mixa tillsammans med jordnötssmör, vaniljpulver och flingsalt i en matberedare till en jämn massa. Rör ner puffad quinoa.
Pressa ut i en fyrkantig form. Låt stå i kyl ca 2 h.
Hacka chokladen grovt och smält i en bunke i omgångar i micro. Rör emellanåt. Om du vill veta hur du gör en enkel temperering står det högre upp på sidan.
Häll över godiset och bred ut till ett jämnt lager. Strö flingsalt över. När du ser att chokladen börjat stelna på ytan är det dags att skära upp. Det är svårare att få till snygga bitar om den kallnar helt.