Saftiga Blåbärsmuffins – glutenfria och utan vitt socker

När jag var 15-16 år fick jag Leilas bok ”A piece of cake” och bestämde mig för att baka vart och ett av varje recept. Bokstavligt talat. Fanns det nio smakvarianter på en sockerkaka så skulle jag banne mig baka varenda en. Jag såg det som en rolig utmaning, och ett sätt att börja lära mig baka på samma gång.
Och Leila var liksom största (och typ enda?) inspirationen då. Inte som idag med alla superfina instagram-konton man kommer över.
Hursomhelst så fanns där ett recept på söta muffins med blåbär och polenta, som Leila tipsade var goda till brunch. Jag hann liksom inte med att baka något mer än en gång, och trots det har dessa muffins etsat sig fast i minnet som så OTROLIGT goda.
Så nu, så där cirkus 15 år senare så har jag bakat fram min egen variant – denna är glutenfri och bakad med dadlar istället för vitt socker.
Kan lova att dessa är uppskattade på brunchen, alldeles nybakat. Men även lyxigt goda att ha i frysen, tina, värma lite och sedan bre på smör och ost. Och kanske blåbärskompott om du vill, isåfall står receptet med även för det. Mums!
Skriv ut
Saftiga Blåbärsmuffins – glutenfria och utan vitt socker
- Total tid: 40 min
- Antal: ca 9 st 1x
Beskrivning
Kan lova att dessa blir uppskattade på brunchen, alldeles nybakta. Men även lyxigt goda att ha i frysen, tina, värma lite och sedan bre på smör och ost. Och kanske blåbärskompott om du vill, isåfall står receptet med även för det. Mums!
Ingredienser
2 ekologiska ägg
3 dl gräddfil
10 dadlar, soft och urkärnade
105 g polenta (1,5 dl)
150 g mandelmjöl (3 dl)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk potatismjöl
1 paket frysta svenska blåbär à 225 g
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader.
Mixa ägg, gräddfil och dadlar i en matberedare tills dadlarna har finfördelats, det behöver inte bli helt slätt.
Rör ihop de torra ingredienserna, polenta, mandelmjöl, bakpulver och salt. Häll över äggsmeten och vänd ihop med slickepott. Smeten kan kännas rinnig men polenta kommer svälla och då blir det tipp topp.
Vänd ihop frysta blåbär med potatismjöl så att de täcks. Vänd sedan försiktigt ner i smeten, spara några blåbär att dekorera med. Rör inte för mycket, då blir hela smeten lila.
Fördela jämnt i ca 9 st normalstora muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills de fått lite färg.
Låt de svalna lite och ät sedan med lite smör, prästost och eventuellt blåbärskompott. Den gör du enkelt genom att snabbt koka upp 1 paket frysta blåbär med 2 msk honung, saft av 1/2 citron och 1 msk majsstärkelse. Koka inte mer än ett uppkok, annars blir kompotten för trög.
Noteringar
Går bra att frysa, 3 månader i lufttät burk.
- Tid att förbereda: 20 min
- Tid att laga: 20 min i ugnen
- Kategori: Muffins
Nyckelord: muffins blåbärsmuffins matmuffins brunchmuffins glutenfriamuffins glutenfri utanvittsocker bakautanvittsocker
