Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saftiga Blåbärsmuffins – glutenfria och utan vitt socker


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Författare: Nina Cederholm
  • Total tid: 40 min
  • Antal: ca 9 st 1x

Beskrivning

Kan lova att dessa blir uppskattade på brunchen, alldeles nybakta. Men även lyxigt goda att ha i frysen, tina, värma lite och sedan bre på smör och ost. Och kanske blåbärskompott om du vill, isåfall står receptet med även för det. Mums!


Ingredienser

Skala

2 ekologiska ägg

3 dl gräddfil

10 dadlar, soft och urkärnade

105 g polenta (1,5 dl)

150 g mandelmjöl (3 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 msk potatismjöl

1 paket frysta svenska blåbär à 225 g


Instruktioner

Värm ugnen till 200 grader.

Mixa ägg, gräddfil och dadlar i en matberedare tills dadlarna har finfördelats, det behöver inte bli helt slätt.

Rör ihop de torra ingredienserna, polenta, mandelmjöl, bakpulver och salt. Häll över äggsmeten och vänd ihop med slickepott. Smeten kan kännas rinnig men polenta kommer svälla och då blir det tipp topp.

Vänd ihop frysta blåbär med potatismjöl så att de täcks. Vänd sedan försiktigt ner i smeten, spara några blåbär att dekorera med. Rör inte för mycket, då blir hela smeten lila.

Fördela jämnt i ca 9 st normalstora muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills de fått lite färg.

Låt de svalna lite och ät sedan med lite smör, prästost och eventuellt blåbärskompott. Den gör du enkelt genom att snabbt koka upp 1 paket frysta blåbär med 2 msk honung, saft av 1/2 citron och 1 msk majsstärkelse. Koka inte mer än ett uppkok, annars blir kompotten för trög.

 

Noteringar

Går bra att frysa, 3 månader i lufttät burk.

  • Tid att förbereda: 20 min
  • Tid att laga: 20 min i ugnen
  • Kategori: Muffins