Plommonkaka med kanel, kardemumma och mandel – saftig och glutenfri
Det är så fint med bakningen att man under hela året skiftar sina bakverk utifrån säsongens godaste frukter och bär. På sommaren är det alla goda bär och som nu, all stenfrukt som är som godast. Därmed receptet på denna plommonkaka! Otroligt saftig, plommonen bidrar med lite syra, värmande kryddig från kanel och kardemumma och sedan lite knaprig på toppen från smuldeg och mandelspån.
Dessutom är den glutenfri, som en bonus och kan därför njutas av fler. Antingen om du själv är gluten-allergiker eller om du ska bjuda på någon som är det. Det är så pass enkelt och nästan godare att baka med glutenfritt att jag på ett sätt kan tycka att det är lika bra att göra det, oavsett om jag tål gluten eller inte. Jag kan alltså starkt rekommendera detta recept.
Skriv utPlommonkaka med kanel, kardemumma och mandel – saftig och glutenfri
- Total tid: 1 h 15 min – 1 h 30 min
- Antal: 16 bitar 1x
Beskrivning
En otrolig saftig kaka bakad med plommon stekta i kanel och kardemumma med krispig smuldeg och mandelspån på toppen. Den går lika bra att baka med samma mängd nektariner, aprikoser eller persika. Glutenfri utan att ”smaka glutenfri”, det är bara en bonus att den är det, och därmed kan njutas av fler!
Självklart mega-god med vaniljsås, vaniljkvarg eller glass, men här hemma åt vi den som den är och saknade ingenting till.
Ingredienser
Kaka
170 g rumsvarmt smör
180 g björksocker (2 dl)
0,5 tsk vaniljpulver
zest av 0,5 citron
30 g citronsaft (ca 0,5 citron)
3 st ägg
70 g kikärtsmjöl
100 g mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Fyllning
500–600 g hela plommon (ca 8 st stora eller ca 2o st trädgårdsplommon)
2 msk smör
2 msk björksocker
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Topping
25 g mandelmjöl
25 g kikärtsmjöl
25 g smör
25 g björksocker
30 g mandelspån (ca 0,75 dl)
Instruktioner
Mixa ihop smuldegen i en stavmixer med tillhörande behållare. Eller nyp ihop. Ställ in i kylen under tiden du gör kaksmet och plommon-hack.
Kakan: Börja med att röra rumsvarmt smör och socker i en köksmaskin med paddel. Rör ca 8-10 min på låg- till medelhastighet för ett fluffigt resultat.
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan. Tillsätt sedan citronsaft och -skal och rör tills väl blandat. Få inte panik om smeten spricker, det går ihop när du tillsätter de torra ingredienserna.
Sikta kikärtsmjölet och blanda de med övriga torra ingredienser. Vänd sedan ihop med äggsmeten. Vänd tills den precis går ihop, inte mer än så.
Fyll en form, smörad och klädd med bakplåtspapper. Jag använder en kvadratisk som är 24×24 cm stor.
Skölj, kärna ur och tärna plommonen. Jag hackade mina i medelstora tärningar, ca 2-3 cm. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek plommonen tillsammans med kryddorna och sockret. De ska inte bli mosiga, endast mjuka något. Fördela sedan jämt över smeten i formen.
Ta ut smuldegen ur kylen och sprid smulet jämnt över kakan.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. De sista 10 minuterna kan du behöva täcka kakan med aluminiumfolie så att den inte blir för mörk.
Låt kallna i formen innan du lyfter ut den. För allra snyggast skurna kvadrater kan du låta den vila i kylen över natten och verkligen sätta sig. Då utvecklas även smakerna ännu mer. Skär upp i jämnstora kvadrater, 16 st om du bakar i lika stor form som jag, kvadratisk 24×24 cm.
Noteringar
Förvara i lufttätt burk – i kyl i en vecka eller frys upp till tre månader.
- Tid att förbereda: 30-45 min
- Tid att laga: 45 minuter
- Kategori: Kaka
Marie
september 6, 2021 @ 7:36 e m
Hej! Låter jättegott. Jag har ingen erfarenhet att baka med kikärtsmjöl. Tror du man kan ta bara mandelmjöl i stället?
ninac
september 7, 2021 @ 7:39 f m
Hej Marie! Vad roligt att du tycker det, den har varit poppis hos fler än mig så jag kan rekommendera 🙂 Det är möjligt att det går… skillnaden jag funderar på är att kikärtsmjölet suger upp mer vätska. Däremot provade en av mina följare att byta ut kikärtsmjöl mot bovetemjöl. Hon skrev att det gick bra och att den blev ”farligt god” 😉 Så jag skulle rekommendera det i första hand.
Allt gott!
Nina